»Opgaven er utaknemmelig - til gengæld er lønnen lav«

Siden 2015 har Jesper Berg været øverste chef for Finanstilsynet. En periode, som har været domineret af hvidvasksagen i Danske Bank. Lørdag den 6. april fylder han 60 år.

Jesper Berg, der har været chef for Finanstilsynet siden 2015, fylder 60 år den 6. april. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Det var ikke, fordi Jesper Berg ikke vidste, hvad han gik ind til, da han blev direktør for Finanstilsynet i 2015.

»Det er en utaknemmelig opgave at være tilsynsmyndighed, men så er lønnen til gengæld også lav, ressourcerne er begrænsede, og den brede offentlighed interesserer sig kun for opgaven, når krisen er brudt ud.«

Sådan lød hans egen uhyggeligt præcise forudsigelse af jobbet i bogen »Finansernes fald – Hvordan den perfekte storm væltede de finansielle markeder« fra 2009 om finanskrisen.

Men selv om Jesper Berg var klar over, at han tog et af landets mest udskældte job, har hvidvask-skandalen i landets mægtigste bank, Danske Bank, alligevel skabt endnu mere røre end sædvanligt.

En sag hos Finanstilsynet, som både har givet anledning til heftigt overarbejde, til voldsom kritik og til et opsigtsvækkende opgør med det estiske finanstilsyn. Mere om det senere.

Jesper Berg, som 6. april fylder 60 år, har taget vejen til posten som en af landets mest magtfulde embedsmænd over stillinger i blandt andet Nationalbanken, den internationale valutafond IMF til den europæiske centralbank ECB. Da han satte sig i direktørstolen i Finanstilsynet, kom han fra en stilling som bankdirektør i Nykredit med ansvar for blandt andet regulering.

Mens ingen er i tvivl om Jesper Bergs store intellektuelle kapacitet, som han blandt andet har fremvist i flere bøger, er det lidt sværere at finde tid til de sportslige aktiviteter, da kroppen – efter hans eget udsagn – ikke altid kan holde til det.

Jesper Berg er på snart 34. år gift med Birgitte, der er farmaceut og arbejder i Novo Nordisk. Sammen har de tre voksne børn, Christine, Sophie og Jacob.

Fra Wall Street til Holmens Kanal

På forsiden af »Finansernes Fald« er der et billede af en mand, som står med et skilt foran den ikoniske børsbygning i Wall Street i New York 25. september 2008.

»Jump! You fuckers!«, står der på skiltet. Opfordringen til finansfolkene kort efter krakket i Lehman Brothers var ikke til at tage fejl af.

De skelsættende begivenheder under finanskrisen for ti år siden var ikke kun forsidebilledet på hans bog, men også med til at definere rammerne for Jesper Bergs job som direktør for Finanstilsynet.

Finanskrisen sendte tilliden til bankerne i bund, og netop det ville Jesper Berg gerne ændre på, fortalte han ved sin tiltrædelse.

»Jeg er primært sat i verden for stabilitet og tillid. Den bedste måde at fremme væksten på er at skabe tillid til den finansielle sektor. Vi skal skabe tillid, men vi skal ikke have en tilsynsmedarbejder siddende på hovedet af hver bankmedarbejder.«

Den plan blev torpederet af hvidvasksagen i Danske Bank, der sendte tilliden til finanssektoren i bund og fik politikerne til at vedtage bunker af nye regler.

Hvert år sender Jesper Berg et meget ærligt og humoristisk julebrev ud til venner og samarbejdspartnere. I den seneste version fra julen 2018 fylder Danske Bank-sagen og manglen på tillid til finanssektoren en del med blandt andet følgende opfordring:

»Hvis et samfund skal virke, så må vi genetablere den tillid. Det vil kræve reel handling og lederskab.«