Opfinder blev milliardær på robotter

Ukendt milliardær står bag en unik virksomhed, der udfører opgaver for den internationale olieindustri.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det hører til sjældenhederne, at en dansk erhvervsleder når til tops og bliver milliardær uden at være kendt i offentligheden. Særligt når de har verdens største olie- og gasselskaber som kunder.

Den 46-årige opfinder, civilingeniør og administrerende direktør Jørgen Hallundbæk er undtagelsen. Han er en rigtig guldmager med turbo på væksten.

Hans selskab JH Holding A/S, der ejer cirka 60 procent af Allerødvirksomheden Welltech A/S med 600 ansatte, har i dag en egenkapital på over en milliard kr. efter 14 års eksistens.

Solge han sin andel af Welltec kunne han få væsentligt mere end den ene milliard kr.

I off-shore industrienDirektøren er en beskeden mand, der har det bedst med, at han, hustruen og parrets to børn lever uden for offentlighedens søgelys.

Der er dog ingen tvivl om, at stifteren af kometvirksomheden er stolt over sit livsværk. Det er der god grund til.

Siden starten af Welltec i 1994 har han fra bunden opbygget en unik virksomhed, der producerer robotter, som anvendes i off-shore industrien. Med robotterne udfører Welltecs 150 rejsende ingeniører og andre specialister opgaver for den internationale olie- og gasindustri.

I dag er Allerød-firmaet verdens førende inden for fjernstyrede robotter til olie- op gasbrønde. Ved en enorm effektivisering af olie- og gasudvinding sparer Welltec kunderne for omkostninger til både mandskab og tungt udstyr under etablering og vedligehold af oliebrønde. Med andre ord øger olieselskaberne indtjeningen betydeligt.

Fik ideen inden eksamen»Den bedste aftale, vi har lavet, er en aftale på over en milliard kr. med norske Statoil. Når vi skal forny aftalen om et par år, bliver aftalen nok halvanden milliard kr. værd for Welltec,« siger Jørgen Hallundbæk.

Ideen til Welltec fik han i forbindelse med sit eksamensprojekt, inden han blev civilingeniør som 25-årig.

Det gik ud på at lave matematiske modeller til at simulere alt fra 3G-bølger til aerodynamik og olie- og gasreservoirer. Han så, at der var et muligt potentiale for en fremtidig forretning, hvor man kunne dræne oliereservoirer på en anden måde end hidtil.

År for år har der været voldsom vækst i Welltec. I 2007 steg omsætningen med 34 procent til 596 millioner kr.

Af det var 139 millioner kr. overskud før skat og renter. Selskabet har vist så flotte resultater i de seneste tre år, at Welltech er med på Berlingske Nyhedsmagasins liste i år over de 50 virksomheder, der er bedst til at vokse og tjene penge.

Welltec har gennem årene også vundet en række priser, bl.a. olieindustriens Oscars. Welltec har cirka 600 medarbejdere med 22 salgs- og servicekontorer rundt om i verden, heraf 200 på hovedkontoret i Allerød. Jørgen Hallundbæks recept på Welltecs voldsomme vækst i omsætning og indtjening – bl.a. en stigning i omsætningen fra 2004 til 2007 fra 161 millioner kr. til 596 millioner kr. – er hårdt arbejde.

»Vores recept er også, at vi ikke vil komme med produkter og løsninger, som er kendte i forvejen. Vi kommer typisk ud med nye produkter hvert eneste kvartal. Senest har vi lavet en robot med et bor. Det er et værktøj, der kan erstatte en borerig,« fortæller Jørgen Hallundbæk.

Med de fjernstyrede robotter hjælper Welltecs folk verdens største oliefirmaer med at udvinde mere olie end ellers. Welltec har bl.a. opfundet en elektrisk eller turbinedrevet, fjernstyret robot, som med hjælp af fine mekaniske, hydrauliske systemer kan operere i lodrette og vandrette oliebrønde. Robotten kan medtage mekanisk udstyr – lige fra måleudstyr til værktøj – til brug under etablering og vedligehold af brønde.

Welltec stiller diagnosen, hvis der er noget galt, og gør noget ved det, siger den administrerende direktør.

I øjeblikket er hans robotter i arbejde for amerikanske Exxon på dybt vand ud for Angola i Vestafrika. Problemet er her, at en oliebrønd producerer for store mængder vand. Exxon vil have produktionszonen flyttet nogle få hundrede meter. Det kræver, at der skal sættes to propper i et rør, og en sektion skal lukkes af. Den opgave klarer Welltec med en seks meter lang robot.

Eneste i verdenWelltecs robot-teknologi har en voldsom positiv effekt på CO2-udledningen fra olie- og gasindustrien. For det kræver masser af energi at trække olie op ad jorden.

»Med vores robotter kan et olieselskab hive mere olie op med meget lavere energiomkostninger og dermed lavere udslip af CO2. Det sker på en miljømæssig forsvarlig måde. Vi erstatter typisk 200 mand på en platform med to mand, der kan betjene og fjernstyre en robot fra land,« siger Jørgen Hallundbæk.

Welltec har ligeledes for multinationale Exxon også opereret i verdens største oliefelt, Hibernia, ud for Newfoundlands kyst. Her tilbagelagde en robot 155.000 fod – den længste distance nogensinde i en operation. For at dræne det kæmpestore reservoir for olie i to til tre kilometers dybde under havet har Welltec i en årrække sendt robotter med udstyr ned i rør til brøndene i et 300 kvadratkilometer stort område, øst for Canada, så produktionen kan igangsættes og optimeres mest muligt.

»Exxon borer brønde, som vi er de eneste i verden, der kan servicere,« siger Jørgen Hallundbæk.