Omstridt international advokat - med base i Stenløse

Danske Eli Heckscher er kommet i bagmandspolitiets søgelys som advokat for et svindelmistænkt amerikansk ægtepar. Trods en beskeden praksis i Stenløse er han langt fra ubekendt med internationale klienter i højt profilerede sager. Bl.a. i Olie-for-mad skandalen.

Advokat Eli Heckscher Fold sammen
Læs mere
Foto: S¿ren Bidstrup
Det er ikke hver dag det amerikanske forbundspoliti, FBI, retter blikket mod Stenløse i Nordsjælland. Men det er netop tilfældet i sagen Eli Heckscher - den danske advokat, der nu undersøges af både bagmandspolitiet og FBI i en international sag om svindel for over 80 mio. kr.

Som Berlingske Business torsdag beretter har bagmandspolitiet nu formelt indledt en efterforskning af Heckschers rolle i en speget sag, hvor det amerikanske ægtepar John og Marian Morgan angiveligt har narret flere end 100 amerikanske og canadiske investorer.

Eli Heckscher selv afviser dog anklagerne kategorisk og tager dem med ophøjet ro. Den nordsjællandske advokat er da heller ikke fremmed for at agere i større svindelsager med pressens bevågenhed.

Vandt over Grundfos

Det er kun få år siden Eli Heckscher optrådte i medierne i forbindelse med Business' afdækning af olie-for-mad skandalen, hvor flere danske virksomheder blev taget i at misbruge et FN program og give bestikkelse for at få ordrer fra Saddam Husseins diktatoriske regime i Irak.

Mens sagen rullede kom Heckscher pludselig på banen som advokat for irakiske Tawfik Nakshabandi, der anlagde en større erstatningssag mod pumpeproducenten Grundfos. Irakeren mente at have virket som agent for Grundfos ved flere handler og formåede trods Grundfos' protester at få 1,3 mio. kr. i erstatning.

Siden endte det dog mindre kønt, da Nakshabandi og Heckscher kom op at toppes om advokatens honorar. Ud af de 1,3 mio. kr. krævede Heckscher nemlig 738.000 kr., og han måtte foretage arrest i erstatningssummen for at få sine penge.

Anderledes baggrund

64-årige Eli Heckscher, Gentofte, har ikke altid virket som advokat og er oprindeligt uddannet radartekniker i Flyvevåbenet. Siden blev han både typograf og datalog, før den juridiske embedseksamen kom i hus. Det fik dog ikke umiddelbart Heckscher til at virke som advokat, og i tyve år - helt frem til 1992 - var han medejer af en grafisk virksomhed.

I fem år arbejdede han sammen med advokat Leslie Rabuchin i firmaet Law Information Center med kontorer i København og Moskva. Først i 1997 fik han sit eget advokatkontor i Stenløse - Eurolaw, der er den danske del af en europæisk advokatkæde.

Et kig på Heckschers hverv afslører, at han endnu har andre interesser end lovens bogstav og ånd; således er han f.eks. stifter af flere energiselskaber og direktør i selskabet Dansk Jordvarme Aps.

Strid med vennen

Den aktuelle sag har involveret det danske jødiske miljø, og ifølge Børsen har overrabbiner Bent Lexner forsøgt at mægle i konflikten mellem amerikanske investorer og det svindelanklagede selskab, fordi alle parter er jøder.

Sagen bliver ikke mindre speget af, at flere af de vrede investorer er repræsenteret af Eli Heckschers tidligere partner, Leslie Rabuchin - der på den ene side kalder Heckscher en livslang ven, og på den anden side står bag en klage til Advokatnævnet som udløber af sagen.