Også højtuddannede møder høj arbejdsløshed

Antallet af ledige højtuddannede når nye højder. Samtidigt er fremtidsudsigterne ikke længere så lyse.

Foto: Torben Christensen
Aldrig har der været så mange ledige Djøf'ere som nu. Og det gælder over hele linjen fra de nyuddannede til de langtidsledige.

Det viser de seneste ledighedstal fra fagforbundet Djøf, skriver Information.

- Vi er meget bekymrede over udviklingen med ledigheden blandt vores medlemmer. Især blandt de nyuddannede. Det ser rigtig skidt ud, og det ser heller ikke ud til at ændre sig lige foreløbigt, siger arbejdsmarkedspolitisk chef i Djøf, Lars Munch.

I gårsdagens udgave af Information slog flere økonomer fast, at den økonomiske krise ser ud til at vare meget længere end først antaget, og derfor vil den længe ventede mangel på arbejdskraft ikke være en realitet lige foreløbig.Og så længe, krisen kradser, så længe vil arbejdsløsheden - også blandt akademikere - være høj, vurderer Lars Munch.

Siden finanskrisens start i 3. kvartal af 2008 har omfanget af arbejdsløse akademikere kun været støt stigende, og i dag er hele 35,5 procent af de nyuddannede Djøf'ere stadig ikke i beskæftigelse et år efter endt uddannelse.

Lars Munch affejer tesen om, at de højtuddannede ville være langt bedre rustet til at klare sig smertefrit igennem krisen. Tværtimod, siger han.

Djøf har tidligere lavet en fremskrivning af manglen på arbejdskraft frem mod 2030, som viste, at efterspørgslen på Djøf'ere ville stige allerede i 2015, og at der til den tid ligefrem ville mangle højtuddannede.Men det er ikke længere tilfældet, vurderer han.

- Fremskrivningen var jo i høj grad baseret på demografien og på, hvordan de tidligere konjunkturer har været.

- Men der er nu meget, der tyder på, at den efterspørgsel bliver udskudt, og at krisen her er langt dybere, end nogen havde regnet med. Og vores medlemmer kan i dén grad mærke det, siger Lars Munch til Information.

/ritzau/