Offentligt ansatte ned i løn

For første gang i 20 år risikerer de offentligt ansatte at skulle gå ned i løn for at følge det private arbejdsmarked.

Lønudviklingen på det private arbejdsmarked er så overraskende lav, at de offentligt ansatte risikerer at få deres løn sat ned til oktober næste år.

Det siger formanden for KL's løn- og personaleudvalg, Michael Ziegler, der har overtaget Mads Lebechs rolle som KL's forhandlingsleder.

- Det er selvfølgelig uhensigtsmæssigt, hvis vi skal til at sætte de ansatte ned i løn, men jeg kan ikke 100 procent afvise, at det er det, vi kommer til at gøre, siger Michael Ziegler til DR Nyheder.

Reguleringsordningen blev indført i 1988 for at sikre, at de offentligt ansatte ikke lønmæssigt sakker alt for voldsomt bagud i forhold til de privatansatte. Derfor fastsættes en del af lønnen direkte efter, hvordan lønudviklingen har været på det private område.

Lige nu oplever det private arbejdsmarked en voldsom opbremsning, der har betydet løntilbageholdenhed ved de decentrale forhandlinger. Og det er noget, der for første gang i de godt 20 år, reguleringsordningen har eksisteret, kan betyde, at de offentligt ansatte skal reguleres negativt.

Michael Ziegler skal i begyndelsen af efteråret mødes med KTO-formand Anders Bondo Christensen for at drøfte, hvordan reguleringsordningen skal fortolkes i denne usædvanlige situation.

/ritzau/