Offentligt ansatte kræver deres del af opsvinget

Når nationalbankdirektøren vurderer, at der er råd til lønstigninger, så skal det komme os til gode, mener de offentligt ansatte.

ARKIVFOTO: Anders Bondo Christensen Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Der skal penge på bordet. Og der skal flere, end der plejer. Sådan lyder det ifølge netavisen Altinget fra de offentligt ansattes chefforhandlere, Anders Bondo Christensen og Flemming Vinther, forud for næste års overenskomstforhandlinger på det offentlige område.

De offentligt ansatte har i den grad bidraget til, at det går bedre med samfundsøkonomien. Det skal afspejle sig ved forhandlingsbordet, siger Flemming Vinther til Altinget.

Flemming Vinther er som formand for CFU chefforhandler for de statsansatte, og hans melding kommer, efter at nationalbankdirektør Lars Rohde forleden udtalte, at der er plads i økonomien til større lønstigninger i de kommende år. Og netop den udtalelse styrker de offentlige ansattes sag, mener Anders Bondo Christensen, der forhandler på vegne af de regionalt og kommunalt ansatte.

Der er klart, at nationalbankdirektørens melding præger både mine og medlemmernes forventninger, siger Anders Bondo Christensen til Altinget.

Han er som formand for Forhandlingsfællesskabet chefforhandler for ansatte i kommuner og regioner.

I årene efter finanskrisen har de offentligt ansatte måttet tage til takke med beskedne lønstigninger, samtidig med at de er blevet mødt med løbende effektiviseringskrav.

Michael Ziegler (K) er som formand for KLs Løn- og Personaleudvalg kommunernes chefforhandler. Han mener ikke, at kommunerne har råd til at give store lønstigninger.

Jeg ser ikke lige en lønfest for mig i kommunerne. De kommunale budgetter er pressede, så jeg har svært ved at se, at vi i kommunerne skulle kunne få råd til ret store lønstigninger, medmindre vi går ud og fyrer medarbejdere, og det ville ikke give ret meget mening, siger Michael Ziegler til Altinget.

Desuden er det jo ikke det offentlige, der skal slå takten an, når det kommer til løn. Det vil ikke være bæredygtigt, hvis vi løber foran, tilføjer han.