Offentligt ansatte går sammen om historisk krav: Kvinder skal have mere i løn

De traditionelle kvindefag har brug for et lønløft. Og det kommer ikke af sig selv, påpeger fagforeningsbosser. Derfor er 51 organisationer, der tilsammen repræsenterer over 500.000 offentligt ansatte, nu gået sammen med et fælles krav til arbejdsgiverne om at øremærke en særlig pulje til ligeløn ved de kommende overenskomstforhandlinger.

Kvindefagene skal have et lønløft, når de offentlige overenskomster skal fornyes. Det krav rejser lønmodtagerne for første gang i samlet flok ved OK18-forhandlingerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Når parterne mødes til overenskomstforhandlinger på det offentlige område i begyndelsen af det nye år, vil lønmodtagerne have et historisk krav med til forhandlingsbordet. Kvindefagene skal have et lønløft.

»Ligeløn mellem mænd og kvinder vil aldrig komme af sig selv. Lønniveauet inden for de kvindedominerede fag ligger i dag under mandsdominerede fag med tilsvarende uddannelser. Det må og skal vi gøre op med, og det første skridt på vejen tager lønmodtagerne på det offentlige område selv,« skriver fagforbundet FOA i en pressemeddelelse.

Derfor bringer Forhandlingsfællesskabet et krav med ind til arbejdsgiverne om, at en del af lønrammen skal afsættes til en særlig ligelønspulje ved overenskomstforhandlingerne for 2018.

Oprindeligt kommer kravet om et lønløft til kvinderne fra de fire organisationer BUPL, Socialpædagogerne, FOA og Sundhedskartellet, hvis medlemmer i høj grad arbejder inden for de kvindedominerede fag. Men nu er alle medlemmer af Forhandlingsfællesskabet, som omfatter 51 organisationer med sammenlagt omkring 564.000 ansatte i de 98 kommuner og fem regioner, altså blevet enige om at gøre det til et fælles krav.

»Graden af solidaritet er historisk høj ved disse overenskomstforhandlinger. At øremærke en pulje til nogen, betyder jo, at andre får mindre. Men at der alligevel er enighed om, at vi gerne vil bidrage til at udligne skævheden på tværs af køn, illustrerer fint, hvad der kendetegner overenskomstforhandlingerne i denne omgang. Nemlig, at vi står stærkt skulder ved skulder. På tværs af fag, sektorer og nu også køn,« lyder den fælles melding fra de fire formænd for BUPL, Socialpædagogerne, FOA og Sundhedskartellet, som er henholdsvis Elisa Bergmann, Benny Andersen, Dennis Kristensen og Grete Christensen.

De sendte allerede i september en fælles appel til Folketingets medlemmer om at afsætte en særlig ligelønspulje.

»Vi tager fra lønmodtagernes side det første vigtige skridt. Men skal vores døtre nogensinde opleve reel ligeløn på arbejdsmarkedet, kræver det, at også politikerne tager ansvar og griber ind og knækker kurven, så vi opnår reel ligeløn. Det er på tide,« understreger de fire forbundsformænd, som håber, at også arbejdsgiverne vil bakke op om det fælles krav.