Offentligt ansatte får ligeløn om 534 år

Kvinderne i det offentlige indhenter løngabet til mændene om 534 år, lyder et regnestykke fra FOA.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis de offentligt ansatte kvinder følger samme løntakt som nu, så vil de have indhentet deres mandlige kollegers løn om - 534 år. Sådan lyder regnestykket fra de offentligt ansattes fagforbund FOA på kvindernes internationale kampdag.

- De netop afsluttede overenskomstforhandlinger er for mig det endelige bevis på, at den danske aftalemodel, som vi har skruet den sammen, spænder ben for ligelønnen, siger Dennis Kristensen, forbundsformand for FOA, i en pressemeddelelse.

- For første gang i historien gik et flertal af lønmodtagerorganisationerne til forhandlingerne med ligeløn på dagsordenen. Alligevel var ligelønnen første mand over bord, siger han.De netop afsluttede forhandlinger om løn og arbejdsforhold for de offentligt ansatte gav pædagoggrupperne en pulje på 19 millioner kroner til at mindske løngabet. Men resultatet er ifølge Dennis Kristensen langt fra imponerende.

- Hvis vi laver et tankeeksperiment og tager pædagoggruppernes 19 millioner og ganger det med en treårig overenskomstperiode, så vil det tage 534 år at lukke løngabet på 18 procent - eller man kan sige 178 overenskomstperioder, siger han.

- Selvfølgelig er det et regnestykke, hvor man kan tage en masse forbehold, men det viser lidt om langsommeligheden, tilføjer Dennis Kristensen.

Han opfordrer derfor Folketinget til at kaste en redningskrans ud til kvindefagene.- Folketinget sidder lige nu med nøglen til at løse ligelønsproblemet. Politikerne kan - med forbedret lovgivning og en økonomisk gulerod - give arbejdsmarkedets parter det nødvendige skub i retning mod mere ligeløn, siger Dennis Kristensen./ritzau/