Offentligt ansatte drukner i papir

Blanketter, kontrolskemaer og evalueringer fylder mere og mere i offentlig ansattes arbejdsliv. Og det går ud over arbejdsglæden og borgerne.

Kontrol og kvalitetsstyring er ved at tage pippet fra velfærdssamfundets kernetropper. Tre ud af fire offentligt ansatte har været udsat for et voksende omfang af dokumentation, skemaer, evalueringer og andet papirarbejde de seneste fem år, og det går ud over både borgerne og de ansattes arbejdsglæde.

Det viser en ny undersøgelse blandt næsten 2000 offentligt ansatte, som Analyse Danmark har foretaget for Ugebrevet A4.

To ud af tre offentligt ansatte giver i undersøgelsen udtryk for, at registrerings- og dokumentationsarbejdet stjæler af den tid, som de skulle have brugt på deres kerneopgaver, og over halvdelen siger, at papirarbejdet svækker deres arbejdsglæde. Hver anden mener, at kravene til papirarbejde er udtryk for mistillid, og at der er tale om en unødvendig kontrol af deres arbejde.

Blandt de hårdest ramte personalegrupper er skolelærerne, pædagogerne, omsorgspersonalet, sygeplejerskerne og socialrådgiverne. Blandt disse oplever flere end ni ud af ti, at de er udsat for en voksende mængde papir i deres daglige arbejde.

Professor Peter Dahler-Larsen, Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet, der netop har udgivet en bog om kvalitet i den offentlige sektor, mener, at den offentlige sektor i de senere år er blevet "tæppebombet" af en bølge af dokumentationskrav, og at det går hårdt ud over de ansattes kerneopgaver.

- Et eller andet sted skal tiden jo tages fra. Og medmindre det er tid, hvor man ellers bare sidder og kigger ud i luften, så må det jo gå ud over noget, siger Peter Dahler-Larsen.

Han anbefaler i stedet en kvalitetsudvikling baseret på professionalisme, faglig stolthed og positivt omdømme for de offentlige faggrupper.

Og formanden for fagforeningen FOA, Dennis Kristensen, mener, at undersøgelsen understreger, at den offentlige sektor rummer masser af ekstra velfærd for de samme penge, hvis bare de ansatte ikke skulle spilde så megen tid med papirnusseri.

- Det er et kraftigt signal om, at der er velfærd at hente i at fjerne bureaukrati, siger Dennis Kristensen og kræver kraftig afbureaukratisering i forbindelse med den kommende kvalitetsreform.

Ifølge et internt forhandlingsoplæg fra arbejdet med kvalitetsreformen, som Ugebrevet A4 er i besiddelse af, bliver der dog lagt op til, at der i fremtiden skal bruges endnu flere penge på dokumentation og evalueringer. Eller med andre ord: Mere papirarbejde til de offentligt ansatte.

/ritzau/