Øv – mandag igen

Den ene dag er danskerne Europas gladeste medarbejdere, den næste dag siger over halvdelen, at de er trætte af deres job. Hvad mener vi egentlig - har du glædet dig til denne mandag?

Jubiiii – det er mandag… Hvis ikke du kender den følelse, er du ikke alene, skriver Jyllands-Posten.

Flere danske undersøgelser viser, at omkring hver anden dansker gerne vil skifte job, blandt andet på grund af faktorer som dårlig ledelse og stress. Samtidig er vi dog de gladeste medarbejdere sammenlignet med andre europæere.

De to ting behøver imidlertid ikke at være selvmodsigende, ifølge Alexander Kjerulf, der siden 2003 har holdt foredrag og workshops ude i virksomhederne om kunsten at gå glad på arbejde.

”Det er en luksus at fokusere på et begreb som arbejdsglæde, og vi danskere har da også høje forventninger til jobbet og det, det skal give os. Forventninger som mange andre nationaliteter ikke har. I den forbindelser er det for eksempel tankevækkende, at ordet arbejdsglæde kun eksisterer på de nordiske sprog, ” siger Alexander Kjerulf til Jyllands-Posten.

”De fleste danskere synes egentlig, at jobbet grundlæggende er okay. Det er for mange bare ikke godt nok, og den holdning kan vi faktisk tillade os. Fordi vi har lav arbejdsløshed og fordi vi ikke kan være kreative og innovative, hvis vi ikke trives,” siger Alexander Kjerulf.

Han vurderer, at mange vil komme tilbage med et lidt lunkent humør efter ferien. Måden at løse det på er ganske simpel: Beslut dig for at være glad.

”Helt grundlæggende er din arbejdsglæde dit ansvar. Længere er den ikke. Du skal beslutte dig for, om du vil være glad for dit job. Ellers skal du gå, for kun du kan gøre noget ved det,” siger Alexander Kjerulf til Jyllands-Posten.