Østarbejdere strømmer til presset 3F

På trods af massiv medlemsflugt oplever flere sydjyske 3F-afdelinger, at østeuropæere, der arbejder i Danmark, vil under deres vinger.

Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens 3F i disse dage får hård kritik af at have indledt en blokade mod Restaurant Vejlegården og flere tusinder medlemmer flygter fra fagforeningen, oplever de sydjyske 3F-afdelinger alligevel fremgang, skriver JydskeVestkysten lørdag.

3F-afdelingen i Billund har netop fået 37 nye medlemmer. Alle kommer de fra Polen, alle arbejder for samme danske virksomhed, og alle ønsker at have en dansk fagforening bag sig.

Den situation er ikke længere usædvanlig, fortæller formand for 3F i Aabenraa, Kim Brandt. Han har oplevet, hvordan flere østeuropæere ønsker at blive medlem af 3F på trods af medlemsflugt fra fagforeningerne.

– Der er flere og flere østeuropæere, der kommer og melder sig ind hos os. Og modsat førhen kommer de, inden de oplever problemer på arbejdspladsen – som eksempelvis manglende lønudbetaling eller kummerlige arbejdsvilkår, siger han til avisen.

Også John Martin Schmidt, der er formand for 3F i Esbjerg, mærker, hvordan flere arbejdere fra østeuropæiske lande er begyndt at troppe op på 3F’s kontorer for at blive medlem.

– Vi har haft en lang række østeuropæere, som især har arbejdet i fiskeindustrien, der er blevet medlem hos os inden for det seneste år, fortæller han og tilføjer:

– De har oplevet at blive underbetalt på deres arbejde, og så retter de henvendelse til os, siger han.

Kim Brandt vurderer, at det netop er følelsen af uretfærdig behandling, der er med til at få blandt andet polakkerne fra Billund til at tage affære.

– Jeg tror, at østeuropæerne efterhånden spørger sig selv, hvorfor de skal behandles som andenrangs-mennesker i vores land. De er blevet mere oplyste om, hvordan forholdene for danskerne er på arbejdsmarkedet, og det vil de også gerne arbejde under, fortæller han.

BNB