Østarbejdere skubber indvandrere bag sig i jobkøen

Det bliver stadig sværere at integrere indvandrere på danske arbejdspladser i takt med, at arbejdsgivere ansætter østarbejdere.

Flere østeuropæere overhaler indvandrere på det danske arbejdsmarked Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bliver sværere og sværere for arbejdsløse indvandrere at få foden ind på det danske arbejdsmarked, skriver Jyllands-Posten.

Flere arbejdsgivere vælger i stedet at ansætte østarbejdere, når der er et ledigt job i virksomheden.

I september i år var der godt 56.000 østeuropæere, som opholdt sig i Danmark for at arbejde i et deltids- eller fuldtidsjob, og knap 55.000 arbejdsløse ikkevestlige indvandrere og efterkommere, hvoraf de godt 20.000 var erklæret parate til arbejde eller uddannelse, viser tal fra Beskæftigelsesministeriets portal, jobindsats.dk.

Stadig flere arbejdsgivere vælger ifølge Dansk Arbejdsgiverforening at supplere med nye østeuropæere, når de skal besætte ledige stillinger i virksomheder, som allerede har østeuropæere ansat.

»Mange virksomheder har mistet troen på, at jobcentrene er en attraktiv kilde til besættelse af et job. Derfor vælger mange virksomheder, som i forvejen har ansat produktive, dygtige og stabile medarbejdere fra Østeuropa, at bede disse medarbejdere anbefale venner og bekendte i hjemlandet, der gerne vil herop at arbejde. Det er det nye billede af en rekrutteringsvej, vi ser lige nu,« siger Administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening Jørn Neergaard Larsen til avisen.