OECD-chef aflyser ny recession

De vesteuropæiske økonomier er ikke på vej ud over afgrunden, fastslår Jørgen Elmeskov, cheføkonomi i OECD.

Dansk direktør i OECD, Jørgen Elmeskov. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Folk med nervøse nerver kan finde ro i vurderingen fra cheføkonom Jørgen Elmeskov fra den økonomiske samarbejdsorganisation OECD.

For på trods af lav vækst, stigende arbejdsløshed og afdæmpet byggeaktivitet, er der ikke meget der tyder på en ny og dyb recession som i 2008.

”En gentagelse er svær at se. Det er lidt vanskeligt at tro, at hjulene falder fuldstændig af de vesteuropæiske økonomier”, siger cheføkonom i OECD, Jørgen Elmeskov.

Han bygger blandt andet sin vurdering på, at produktionen efter det japanske jordskælv er ved at komme op i takt igen.

”I økonomien har vi ikke nær de samme skrøbeligheder, som vi havde i 2007 og 2008. Boligbyggeriet er på et relativt lavt niveau i mange lande. Det er næsten svært at se det falde yderligere. Erhvervsinvesteringerne er på et relativt svagt niveau, og det samme er indkøb af biler. Så vi befinder os ikke på toppen af en bølge, hvor vi har en stor risiko for et voldsomt tilbageslag. Og vi ser vi ingen tegn på en meget kraftig lageropbygning i virksomhederne, som vi gjorde i efteråret 2008, og hvor de bagefter skulle have høvlet lagrene af. Så det er svært at se bunden falde ud. Det kan godt være, vi får en lav vækst eller hist og her endda negativ vækst i et kvartal eller to, men en egentlig recession er det for nærværende svært at se,” siger Jørgen Elmeskov.

Læs interviewet med Jørgen Elmeskov i Berlingske Nyhedsmagasin onsdag 7. september.