Nyuddannede stormer ud i job

Mange økonomer og ingeniører får job inden de er færdige med deres uddannelse. Den lave ledighed betyder, at der er rift om de studerende, og at langt færre dimittender går arbejdsløse.

Mellem 30 og 40 procent af de nyudklækkede kandidater fra Københavns Universitet er i beskæftigelse med det samme, siger studiechef Jakob Lange, Københavns Universitet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Bjarke Ørsted
Der er rift om dimittenderne, som ikke længere bliver frasorteret på grund af manglende erfaring, når der skal besættes job ude på virksomhederne.

Nye tal fra juristerne og økonomernes fagforbund DJØF viser, at den rekordlave ledighed har speedet op for de nyuddannedes vej ind på arbejdsmarkedet.

I 2007 er 87 procent af de nyuddannede DJØFere i ordinært job et år efter, at de er dimitteret, mens det tilsvarende tal for 2006 var 79 procent.

»Når vi ser på økonomerne, så har de stort set allesammen fået job inden de forlader eksamensbordet. Vi oplever i stigende grad, at virksomhederne søger at knytte de studerende til sig med studiejob og lovning på et fast job så snart de er færdige med deres uddannelse,« siger Jan Helmer, formand for de privatansatte DJØFere.

Forskel på fag
Blandt jurister, økonomer og politologer (scient.pol.er) er det ca. 95 procent, der får job inden for det første år efter deres eksamen.

»Vi kan se, at det er de klassiske uddannelser, der er i højsædet lige nu. Mere end kombinationsuddannelserne fra Roskilde- og Ålborg Universitet. Det kan hænge sammen med, at DJØF»erne er begyndt at komme ud på flere virksomheder, der ikke tidligere har haft akademikere ansat. De går måske efter de uddannelser, som de kender til og er mest sikre på,« siger Jan Helmer.

Han glæder sig over, at et stigende antal DJØFere får arbejde på virksomhederne.

I 2006 var det 39 % af de nyuddannede, der fandt job i den private sektor, mens tallet i år er vokset til 43 %.

Sent speciale
Blandt ingeniørerne er det godt 95 procent af dimittenderne, der får arbejde inden for et år, og det har ikke ændret sig væsentligt i de sidste fem år.

»Men vi kan se, at der kommer flere og flere kontrakter ind mens folk stadig er i gang med specialeskrivningen, så vi oplever også tendensen med, at de studerende får job hurtigere. Vi har altid haft en høj dimittendbeskæftigelse, men selvom der uddannes flere ingeniører i dag end for fem år siden, så opsuger markedet det,« siger Lars Bytoft, formand for Ingeniørforeningen (IDA).

Studiechef på Københavns Universitet Jakob Lange vurderer, at mellem 30 og 40 procent af de studerende har job den dag de bliver færdige med deres studie. Vejen til et hurtigt arbejde går ofte via et studiejob.

»Fordi der mangler arbejdskraft, er der kommet rigtig mange gode studiejob, som erstatter reelle job. Det er positivt, fordi dem med relevante studiejob er hurtigst til at få arbejde bagefter. Men vi oplever også en stigning i studerende på økonomi, statskundskab og datalogi, som har svært ved at blive færdige med deres speciale, fordi de arbejder så meget ved siden af,« siger Jakob Lange.