Nye medier er kommet for at blive

To ud af tre danske virksomheder anvender aktivt sociale medier til bl.a. markedsføring, rekruttering og kundekontakt. Brugen af medierne sker ofte ud fra en nøje planlagt strategi.

To ud af tre danske virksomheder anvender aktivt sociale medier til bl.a. markedsføring, rekruttering og kundekontakt. Brugen af medierne sker ofte ud fra en nøje planlagt strategi. Fold sammen
Læs mere
Foto: DADO RUVIC
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sociale medier er i dén grad kommet på dagsordenen i Danmark. På møder, på arbejdspladser, i medierne – både de traditionelle og de sociale – og hen over hakkebøfferne i de små hjem bliver der talt og skrevet om, hvad man har læst på Facebook, hvem man nu følger på Twitter og hvilke job, der er blevet slået op på LinkedIn.

Som privatpersoner er vi vilde med sociale medier – men de senere år er der sideløbende sket en interessant udvikling, når det gælder de danske virksomheders brug af og syn på sociale medier. Som Astrid Haug, der rådgiver virksomheder og organisationer om sociale medier, udtrykte det for nylig i en artikel fra Berlingske Nyhedsbureau:

»Virksomhederne har indset, at sociale medier er kommet for at blive. De er umulige at komme udenom, når man taler kommunikation og forretning i dag.«

Udsagnet underbygges af en netop offentliggjort undersøgelse fra Lederne om lederes og virksomheders brug af sociale medier. Ifølge undersøgelsen, der er baseret på svar fra 1.594 ledere og foretaget i samarbejde med analysebureauet YouGov, er andelen af virksomheder, som er oprettet på et eller flere sociale medier, vokset fra 42 procent i 2012 til 62 procent i 2014. Med andre ord: Næsten to ud af tre virksomheder bruger aktivt sociale medier.

Undersøgelsen viser desuden, at Facebook er de danske virksomheders sociale medie-darling. 78 procent af virksomhederne, som er på sociale medier, har en profil på Facebook, mens 59 procent er på LinkedIn, og 19 procent er på Twitter og YouTube.

På linje med, at mange især i den ældre del af befolkningen har villet se de sociale medier an, inden de som privatpersoner hoppede med på vognen, er det helt tydeligt, at også mange virksomheder har været afventende over for de nye medier. Går man to år eller tre tilbage, er der flere steder givetvis blevet tænkt, at Facebook og de øvrige medier er gode og brugbare til private gøremål, men at de næppe nogensinde ville kunne få afgørende betydning som kanaler til markedsføring, rekruttering og kundekontakt.

Men udviklingen er gået kolossalt stærkt det seneste par år, og i dag er det blevet tydeligt for de fleste virksomheder, at de forspilder vigtige muligheder, hvis de ikke er til stede på de medier, hvor danskerne i stigende grad befinder sig.

Ressourcer, som tidligere blev brugt på eksempelvis kundekontakt i telefonen, avisannoncer og indrykning af jobopslag i dagblade, er rykket over på de nye medier. Og er det så godt eller skidt? Tja, det er jo til syvende og sidst et spørgsmål, som de enkelte virksomheder må besvare, når de ser, om omsætningen og synligheden er steget, og når de hører, om kunderne er glade og tilfredse. Som førnævnte Astrid Haug så malende udtrykte det i artiklen fra Berlingske Nyhedsbureau:

»På sociale medier kan du med det samme aflæse, hvordan folk reagerer på det, du smækker i hovedet på dem!«

Hvad, der set fra et ledelsesmæssigt synspunkt definitivt er godt, er, at virksomhedernes tilstedeværelse på de sociale medier er nøje planlagt og gennemtænkt. Ledernes undersøgelse viser nemlig, at næsten halvdelen af virksomhederne, 45 procent, hånd i hånd med indtoget på sociale medier har formuleret en strategi for beslutningen. Det understreger dels, hvor seriøst medierne nu bliver taget, og dels at det er et emne, som også har fået ledelsens opmærksomhed.

Virksomhederne har simpelthen fået en langt mere professionel tilgang til de sociale medier og ansætter og uddanner i stigende grad specialister til at føre strategien ud i livet. Erkendelsen er enkel: En stor del af den benhårde kamp om markedsandele og kunder foregår nu på sociale medier og skal ikke gå tabt på grund af uprofessionalisme, eller fordi man glemte at springe på toget, mens det stadig holdt på stationen!