Nye ledere på træningsbanen

Uddannelse og sparring er et must for nye, unge ledere, og de bør dele deres erfaringer med andre – både succeshistorierne og i de tilfælde, hvor det går mindre godt.

»Jeg var som ny leder privilegeret ved at være ansat i en organisation, der arbejder med ledelse,« skriver Vibeke Skytte, direktør hos Lederne. Fold sammen
Læs mere

»Jeg føler mig lidt alene, hvem kan jeg sparre med?« »Jeg er i tvivl om, hvordan jeg leder medarbejdere, der er ældre end jeg selv?« Og »Jeg kender slet ikke mine styrker og svagheder.« Det er bare nogle af de spørgsmål og kommentarer, som vi ofte hører fra nye, unge ledere, når vi i Lederne taler med dem.

De samme spørgsmål og konstateringer dukkede op igen, da vi for nylig startede et nyt uddannelsesforløb for nye, unge ledere med ingen eller kun få års ledererfaring. Men heldigvis er deltagerne motiverede for at lære om ledelse, så kimen er lagt til et godt uddannelsesforløb, hvor de blandt andet skal lære om ledelse og netværksadfærd.

De unge ledere kommer på træningsbanen og får lov at afprøve en masse værktøjer, der kan være nyttige for dem i deres daglige ledelsesudfordringer. Men det handler også i høj grad om, at de får den fornødne selvindsigt, for det er først, når man kender sig selv, egne styrker og svagheder og får styr på usikkerheden, at man har et godt fundament for at kunne lede andre. Og det er jo som bekendt sammen med medarbejderne, at en god leder skaber resultater.

Jeg kan godt huske både usikkerheden og udfordringerne, som helt sikkert ikke har ændret sig synderligt, fra jeg selv var en ung og uerfaren leder. Der var ledelsesopgaver, der skulle løses, og naturligt nok var udfordringen meget ofte, at jeg manglede viden, for det var første gang, jeg stod i situationen. Opgaverne blev løst, men set i bakspejlet var der formentlig noget, der kunne have været håndteret på en anden måde, hvis jeg havde den erfaring, som jeg har i dag.

Jeg var som ny leder privilegeret ved at være ansat i en organisation, der arbejder med ledelse. Alt, hvad jeg havde behov for at lære om ledelse, var på min arbejdsplads, både uddannelse, bøger og sparring, så det var let for min chef at give mig det, der skulle til for at arbejde med ledelse.

Med det in mente tænker jeg da også på den unge leder, som for nylig meldte fra i sidste øjeblik, fordi chefen havde prioriteret, at det var vigtigere, at den unge leder fik et fagligt kursus, som i dette tilfælde var noget om beton.

Man må ikke glemme, at ledelse er et fag. Huset styrter i grus, hvis betonstøbningen ikke er den rette, men det gør virksomheden også, hvis ledelse ikke bliver udøvet på bedste vis. Det ville derfor i det konkrete tilfælde have været en god idé, hvis den nye leder både kom på det faglige kursus om beton og på et kursus i ledelse.

Ledelse – og ikke mindst værdien af god ledelse – er kommet endnu mere på dagsordenen i de senere år, og det betyder også, at mange unge ledere heldigvis ikke holder sig tilbage for at søge mere viden og læring om ledelse, ligesom de rigtig gerne deler deres erfaringer med andre – både succeshistorierne, men også de mindre positive oplevelser, hvor træning eller f.eks. sparring med en mentor eller én i netværket kunne have gjort en forskel.

Jeg har en del yngre ledere i min bekendtskabskreds, og det er faktisk hver gang, vi ses, at vi diskuterer ledelse. Vi kan bruge mange timer på at vende aktuelle ledelsesdilemmaer, for der er altid nuancer, der gør, at problemstillinger kan og skal løses på én måde i én virksomhed, som slet ikke er gangbar i en anden. Der kan virkelig være følelser og personlige værdier i spil. Ledelse er på en eller anden måde altid et godt emne at sætte på dagsordenen – og heldigvis, for det er et emne med stor betydning for alle.

At sætte fokus på unge ledere og deres lederrolle, og ikke mindst at de er klædt godt på til de udfordringer, der følger med, når man takker ja til at være leder, er noget, som bør have alle virksomheders interesse.Unge ledere er fremtidens ledere, og nogen er endda fremtidens topledere. Men inden de når så langt, skal der en stor portion uddannelse, feedback og erfaring på menukortet!