Nye frynsegoder vinder frem: Frisør i arbejdstiden, hundesittere og computeren med sydpå

Nye goder sniger sig ind i kampen for at holde på medarbejderne, og det bliver stadig mere opfindsomt. Især slår fryns som mere frihed under ansvar og mulighed for selvudvikling igennem.

Folk på jobjagt forlanger især selvudvikling og frihed samt fleksibilitet i arbejdstiden. Det bliver nogle af de største attraktioner på fremtidens arbejdsmarked, spår Ingeniørforeningen IDA.

Få din hund passet af en hunde-sitter eller gå ind og jam en halv time med kolleger i musikrummet. I USA er der eksempler på, at fryns på jobbet har nået nye kreative højder hos blandt andet virksomheder som Google og Dropbox.

Men også herhjemme flytter medarbejdergoderne sig nye steder hen. Det er ikke længere kun yoga, frisk frugt og lækker frokost, virksomheder lokker jobsøgende inden for de naturvidenskabelige fagområder med. Elektronikvirksomheden Kamstrup A/S nær Skanderborg tilbyder eksempelvis medarbejderne, at de kan blive klippet og gå til tandlægen i arbejdstiden, fortæller tv2.dk. HR-chefen kalder ordningen “super populær.”

Rationalet bag er, at få hverdagslogistikken til at køre lettere, og det er en del af tendensen til større fleksibilitet og frihed under ansvar, der går som en rød tråd igennem rækken af mere almindelige frynsegoder.

STØRRE FRIHED

De seneste år har vist tydelige stigninger i andelen af akademiske medarbejdere, der nyder godt af andre goder end løn. Den store efterspørgsel på dygtige medarbejdere inden for it, teknik og naturvidenskab får virksomheder til at hive det tunge skyts frem, når de skal tiltrække kandidater.

»Det er ikke altid længere nok at tilbyde en dobbelt løncheck og fitness, hvis man vil konkurrere om de bedste kandidater,« siger Juliane Marie Neiiendam, der er formand for Ansattes Råd i IDA.

Folk på jobjagt forlanger især selvudvikling og frihed i arbejdstiden, og det bliver to af de helt store attraktioner på fremtidens arbejdsmarked, siger hun.

Det handler dels om at sikre medarbejderne konstant faglig udvikling i form af kurser, efteruddannelse, og kompetenceudvikling generelt, men det handler i høj grad også om selvudvikling og større frihed til at arbejde hvor som helst. Igen er fleksibilitet i fokus.

ARBEJDSFERIE I MALAGÁ?

Juliane Marie Neiiendam fra de Ansattes Råd i IDA mener derfor, at der vil komme flere muligheder for at udskifte de måske kedsommelige rammer på kontoret med en uges arbejdsferie omgivet af pool og solstole, så man hver år måske kan få lov at arbejde en uge fra Malagá eller de Caribiske øer, uden at det generer nogen.

»Man vil sagtens kunne arbejde over grænser. Vi har allerede danske medlemmer, som sidder og arbejder fra Tyskland. Det globale arbejdsmarked vil blive ved med at udvide sig, siger formanden for de Ansattes Råd og tilføjer, at mange allerede nu kun ser deres kolleager gennem onlinemøder.«

Det handler i høj grad om at kombinere et arbejdsliv med de ønsker og drømme, man i øvrigt har for sit liv. Derfor vil flere måske også få chancen for at tage orlov for at rejse.

Samtidig forventer Juliane Marie Neiiendam også, at andelen af medarbejdere med en eftertragtet naturvidenskabelig eller it-faglig baggrund, der får tilbud fleksible arbejdstider og hjemmearbejdsdage, vil stige.

»Arbejdstagerne er lige nu i centrum, og derfor vil elementer som personlig udvikling, fleksible arbejdsrammer og frihed i løbet af ens arbejdsdag fylde mere i fremtiden,« siger hun.

Artiklen er oprindeligt publiceret på IDA Universe.