Nye aktører vinder frem: Danske mediebosser rasler ned ad magtliste

De traditionelle medier afgiver i disse år magt og indflydelse til nye aktører – især til udenlandske aktører som Google og Facebook. Mediebosserne glider samlet ned af magtlisterne i forhold til sidste år.

DRs generaldirektør, Maria Rørbye Rønn. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson

Det er direktørerne med magten over pengene, der indtager de øverste pladser, når mediemagten bliver vurderet af ekspertpanelet bag Berlingskes magtanalyse. På den allerøverste skammel er Danmarks Radios generaldirektør, Maria Rørbye Rønn placeret.

Men mediemagt er dog næppe noget, enkeltpersoner har monopol på, men noget, mange mennesker udøver i fællesskab. Det er formodentlig årsagen til, at ingen medieledere har opnået placering i top 10, selv om presse, radio og TV samlet set har ganske stor indflydelse i samfundet.

Lasse Jensen, journalist og mediekommentator ved Jensen & Kompagni, hæfter sig ved, at »selv om disse meningsmålinger om formodet magt næppe helt afspejler reelle magtpositioner i samfundet, når en stækket statsminister er nummer et på listen, giver det grund til eftertanke. Det er tankevækkende for den såkaldte mediemagt, at de valgte mediemennesker ligger i midten eller i den nedre tredjedel af magtpyramiden. Måske fordi de alle repræsenterer traditionelle medier, der alle dag for dag afgiver magt og indflydelse til nye medieformer. Hvis udlændinge – udover Carlsbergs direktør – fik plads på mediemagtlisten, ville Googles og Facebooks chefer formentlig komme i superligaen.«

For Lasse Jensen er magt i medierne, magten over indholdet, ikke mindst nyhedsindholdet og derfor finder han, at det måske er »lidt vildledende, at de øverst rangerende på medierangstien er direktører med magt over pengene, men kun begrænset magt over journalistikken. Det gælder både de øverste chefer for DR, TV2 og JP/Politikens Hus, der har erobret førstepladserne i kategorien. Og det er efter min mening meget interessant, at de såkaldte mediemagthavere tilsyneladende har mistet betydelig magt i det forløbne år, fordi mange af dem er rykket markant ned på listen. DRs Maria Rørbye Rønn fra en 20. Plads til nummer 36. TV2s Merete Eldrup fra nummer 30 til nummer 43. Kun JP/Politikens Stig Ørskov er rykket tre pladser op. Højdespringeren er Politikens Christian Jensen, og det er ikke svært at regne ud, at det skyldes skiftet fra Information til Politiken.«