Nybagte fædre dropper karrieren: »Mange græder og siger, at de ville ønske, de var en kvinde«

Rådgivningsvirksomheder har længe haft problemer med at fastholde kvindelige medarbejdere, når de stifter familie. Nu dropper også flere nybagte fædre den travle karriere. Det kan på sigt blive en stor udfordring for virksomhederne.

50 procent af de mandlige medarbejdere ved Deloitte, der har været på barsel, siger jobbet op inden for et år, efter at de vender tilbage til virksomheden. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere kvinder i revisions-, advokat- og konsulentbranchen forlader jobbet, når to bliver til tre. Det har længe været et problem for virksomhederne, der mister effektiv arbejdskraft og talenter, som skal føre virksomheden videre.

Men det er ikke længere kun nybagte mødre, der forlader det travle job til fordel for familien.

Deloitte, der er et af verdens største revisions- og konsulenthuse, har med forskellige initiativer formået at fastholde flere nybagte mødre i virksomheden, men samtidig er andelen af fædre, der forlader virksomheden inden for et år, efter at de er vendt tilbage fra barsel, steget fra 33 til 50 procent på et halvt år.

Sara Louise Muhr, organisationsforsker og professor på CBS, oplever, at flere mænd i rådgivningsbrancherne er pressede. De har svært ved både at overskue en travl karriere og familielivet.

Hun har siden 2010 lavet omkring 80 dybdegående interview med medarbejdere i advokat-, revisions- og konsulentbrancherne. Under disse interview har hun mange gange oplevet, at mænd bryder sammen.

»Flere mænd end tidligere begynder at sætte spørgsmålstegn ved jobbet, når de får deres første barn. Det sker ofte, at de mandlige advokater, revisorer og konsulenter, jeg interviewer, græder under interviewet og siger, at de ville ønske, at de var en kvinde, eller at de blev syge, så de kunne tage orlov. Flere kalder det endda karrierefængslet,« siger hun.

Mathias Krarup, formand Djøf Advokat

»Jeg kan sagtens genkende, at yngre mandlige advokater føler sig pressede. Det er noget, vi ser i langt højere grad end tidligere.«


Formanden for Djøf Advokat, Mathias Krarup, kan i høj grad genkende problemstillingen blandt deres 2.200 medlemmer. Så sent som i sidste weekend var det et af de helt store emner på deres bestyrelsesmøde.

»Jeg kan sagtens genkende, at yngre mandlige advokater føler sig presset. Det er noget, vi ser i langt højere grad end tidligere. Konsekvensen er, at mange vælger at skifte til en anden branche, og at mange virksomheder derfor må sige farvel til utrolig dygtige medarbejdere,« siger han.

»Jamen mænd går da ikke på barsel«

Mændene i virksomhederne har ofte samme adgang til work-life-balance-initiativer som kvinderne. Det kan være mulighed for at gå ned i tid, have lang barsel eller ferie efter travle perioder. Men det er langtfra altid, at mændene benytter sig af tilbuddene, selv om de har behov for det. De føler ikke, at det er socialt acceptabelt.

»I mange virksomheder er der meget stor forskel på, hvordan der bliver reageret, hvis en mand siger, at han vil gå ned i tid eller have lang barsel for at få mere tid til familien, end hvis en kvinde siger det. Det er et stort problem, for det er både med til at presse mændene og med til at fastholde kvinderne i stereotypen om, at de skal tage sig af familien,« siger Sara Louise Muhr.

Hos Djøf Advokat oplever de især, at mænds ønske om at gå på barsel ikke altid accepteres i virksomhederne.

»For kort tid siden hørte vi fra et medlem, at en partner på et stort advokatkontor havde sagt: »Jamen mænd går da ikke på barsel«. Og det er desværre den holdning, der er. Der er en manglende anerkendelse af, at mændene også ønsker at følge deres børns opvækst,« siger Mathias Krarup.

Mathias Krarup, formand Djøf Advokat

»Hvis de ønsker at arbejde 40 timer om ugen, hedder det sig, at de er på deltid, og det får de ikke lov til i en længere periode.«


For nogle år siden lavede Djøf Advokat en undersøgelse, som viste, at tre ud af fire medlemmer overvejede at forlade advokatbranchen inden for et år. En anden undersøgelse viste samtidig, at stress var et udbredt problem.

Ønsket til karrieren har ændret sig

De seneste år har der været meget fokus på, hvordan man fastholder kvinder i brancherne. Det er ifølge Mathias Krarup godt, for det er der behov for, men i mellemtiden har man glemt mændene.

»Mændene ønsker et andet arbejdsliv, end de gjorde for bare et par år siden. Mange af dem vil ikke kun gå ned i tid i en periode. De vil også have tid til at hente deres børn fra skole, når de er seks eller ti år gamle. Men hvis de ønsker at arbejde 40 timer om ugen, hedder det sig, at de er på deltid, og det får de ikke lov til i en længere periode,« siger han.

I sommeren 2018 indførte Deloitte programmet »Happy Parents«, hvor medarbejdere har samtaler med ledelsen før, under og efter barsel. De snakker om, hvordan de har det i den nye rolle som forælder, muligheden for at gå ned i tid og muligheden for at få færre rejser.

Derudover kan forældrene være med i virksomhedens barselsgruppe, tage barnet med i legerummet, hvis vuggestuen er lukket, tage takeaway med hjem fra køleskabet og aflevere tøj til rens på arbejdspladsen.

Initiativerne er både til nybagte mødre og fædre, men efter at de er blevet indført, forlader flere fædre virksomheden.

»Programmet hjælper med at fastholde kvinderne, så derfor vil vi fortsætte med det, men vi skal måske have nogle justeringer. Vi kan se nu ud fra tallene, at vi skal til at sætte mere ind over for mændene,« siger Camilla Kruse, partner i Deloitte.

Problematikken er noget, brancherne havde fokus på ved et seminar, som Parental Leave Forum holdt ved Boston Consulting Group den 15. januar. Her var flere virksomheder i brancherne repræsenteret samt branchedirektøren fra DI Rådgiverne og Sara Louise Muhr fra CBS.