Nyansatte bliver oftere skadet

Der er større sandsynlighed for at pådrage sig en arbejdsskade, når man er ny i job, end hvis man har haft det samme arbejde i flere år.

Er du ny på din arbejdsplads, har der ekstra god grund til at passe på dig selv. For det er de nyest tilkomne på jobbet, der oftest kommer til skade, skriver metroXpress.

Den seneste opgørelse af arbejdsskader fra Arbejdstilsynet viser, at medarbejdere tre gange så ofte kommer ud for en ulykke i løbet af den første måned som efter et års ansættelse. den 2005 er 12.627 kommet til skade i løbet af den første måned af deres ansættelse. Den andel er faldet til 3.933, når medarbejderne har været ansat i 12 måneder. Desuden kommer medarbejdere 16 gange oftere til skade i løbet af deres første år i en ansættelse, end når de har været ansat i 10 år.

Selv om man skal tage højde for, at mængden af medarbejdere, der har siddet i samme stilling i 10 år, er langt mindre, mener ulykkesforsker Johnny Dyreborg ikke, at det er hovedforklaringen på den store forskel.

- Den primære grund til, at nyansatte oftere kommer ud for ulykker, der fører til arbejdsskader, er, at de varetager opgaver, der er mere risikofyldte end andre medarbejdere, siger Johnny Dyreborg, der er seniorforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Han henviser til international forskning på området.

- Hvis man skal forebygge arbejdsulykker blandt nyansatte, kan det stadig være en god idé at give en god instruktion og følge op på det. Men det er endnu bedre at forbedre sikkerheden i selve det arbejde, som den nyansatte udfører, siger Johnny Dyreborg til metroXpress.

BNB