Ny tænketank vil udklække morgendagens topledere

20-25 unge med særligt lederpotentiale vil i den kommende måned blive håndplukket til en ny tænketank, hvor en række af Danmarks markante ledere påtager sig rollen som mesterlærere. Tænketankens mål er at ruste de unge til at sætte nye standarder for ledelse.

Allan Levann sammen med Nikoline Valentin Andersen, Novo Nordisk, der er udvalgt til at være med i tænketanken for unge talenter. (Foto: Malene Anthony Nielsen) Fold sammen
Læs mere
Foto: Malene Anthony Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I kunstens og sportens verden er det at være talent tæt forbundet med mange års intens træning ofte fra en ganske ung alder. Tænk blot på komponisten Wolfgang Amadeus Mozart, golfspilleren Tiger Woods eller tennisspilleren Caroline Wozniacki.

I erhvervslivet er tilgangen til talent helt anderledes. Her bliver det særlige ledertalent ofte først opdaget og udviklet, når kandidaten er færdiguddannet. Men det er alt for sent, mener stifterne af High Performance Talents, en ny tænketank som henvender sig til unge mellem 19 og 27 år med et særligt talent for ledelse.

Bag den nystiftede tænketank står konsulentvirksomheden High Performance Institute, der blev etableret i 1997 af cand. mag. og direktør Allan Levann, der er hovedaktionær, og partneren Mikael Trolle.

Ideen til den nye tænketank er den 23-årige tidligere professionelle volleyballspiller og CBS-studerende Peter Trolle Bonnesens: »Mange starter ledelseskarrieren i en meget ung alder som anfører i sportsklubben, elevrådsformand, spejder eller med en post i en politisk eller frivillig organisation. Det skal samfundet anspore og bakke op.«

Derfor mener han også, at man bør overveje »at sætte ledelse på folkeskoleskemaet eller gør det til et fag i gymnasiet. Talent for ledelse viser sig tidligt i livet og skal stimuleres fra første færd.« (læs også artikel på næste side, red.)

Fokus på proces frem for resultater

Peter Trolle Bonnesens forslag stemmer ganske godt overens med Allan Levanns grundtanker:

»Tidlig udvikling af unges ledertalent kan bringe Danmark i front. Og det er ikke chefer, der er brug for. Det er ledere. Stærkt lederskab opstår, når sporten, kunsten, videnskaben og erhvervslivet går sammen, og når vi siger nej til simple resultatmålinger, KPIer og regnearksledelse, men ja til at udfolde potentialet for at skabe fantastiske præstationer gennem stærkt lederskab og retning.«

For Allan Levann er det vigtigt, at forløbet har fokus på proces frem for resultater.

Han har ikke fået ideen, men han har til gengæld et netværk af erfarne og kompetente ledere, der kunne tilføre ideen pondus. De unge udvalgte talenter skulle undervises af en række af de ledere, der er tilknyttet High Performance Institut og dermed få en grundig praktisk tilgang til ledelse – en mesterlære i ledelse – som supplement til den overvejende teoretiske undervisning på deres uddannelse.

Lærerkorpset

Mesterlærerne i High Performance Institute kommer fra erhvervslivet, kunsten, sporten og videnskabens verden og skal være inspiratorer for de unge.

Fra erhvervslivet kommer bl.a. en af Danmarks allerstørste globale teknologiprofiler, SAPs tidligere topchef Jim Hagemann Snabe, der er medlem af en række internationale bestyrelser. Den tidligere Vestas-direktør Morten Albæk, filosof og medejer af pengetanken Voluntas, Christian Stadil, administrerende direktør for Thornico, og Stine Bosse, tidligere topchef for Tryg.

Fra kunstens verden kommer bl.a. Kasper Holten, der tidligere har været operachef i København og London og i dag har en vægtig røst i den europæiske operaelite som freelanceoperainstruktør worldwide, og balletmester på Det Kgl. Teater Nikolaj Hübbe.

Fra iværksætternes rækker er bl.a. Claus Meyer repræsenteret. Han har netop fået gode madanmeldelses-kokkehuer for sit nye kulinariske eventyr i New York. Videnskabens verden er bl.a. repræsenteret af professor Lene Tanggaard.

Mesterlærerne tæller også kongehusets ceremonimester, Kim Kristensen, der tidligere bl.a. har ledet den danske krigsindsats i Afghanistan, og som har skrevet ledelsesbogen »Følg mig«.

Han glæder sig til at delagtiggøre de unge mennesker i sit praktiske lederskab, men også til at han selv får mulighed for at lære af de unge mennesker.

»Det er imponerende, at så ung en gut som Peter Trolle Bonnesen efterlyser en form for mesterlære. Måske har jeg været privilegeret ved, at jeg som 20-årig kom på sergentskole, hvor der var fokus på ledelse, hvor man øvede sig på ledelse, og hvor man fik feedback på sin ledelse om, hvad der virkede og ikke virkede.«

Kim Kristensen vil først og fremmest indgyde de unge mennesker noget mod, fordi man skal være »modig for at tage de sunde og fornuftige beslutninger. Vi skal være med til at genskabe tilliden til, at de, der skaber resultaterne, er dem i forreste række. I militæret er det delingsførerne, der vinder krigen. Det kan overføres til alle andre områder, at det er dem i forreste linje, der vinder slaget.«

Hvis det lykkes, kan det »medføre at ledere, kunder og bundlinjer bliver gladere,« siger han.

Træningslejr

Tænketanken har allerede nu modtaget en række kvalificerede ansøgninger fra »lederfrø«, der kan komme »i træningslejr« i et års tid hos instituttets mesterlærere, siger Allan Levann. De unge talenter kommer også til at løse opgaver, som kredsen af sponsorer stiller.

I øjeblikket er initiativet støttet af Telia, Thornico, Master Danmark, Voluntas Invest­ments, Spies Fonden og Akademikernes A-kasse.

High Performance Talents holder sine første møder i oktober, november og december 2016.

Man er så småt i færd med udvælgelsen, men man mangler at gennemføre den personlige samtale, som er det nåleøje, der afgør, hvilke 20-25 talenter, der bliver en del af tænketanken.

To pladser er dog allerede besat. Og det af to Nicoliner. Den ene med k, og den anden med c. 24-årige Nikoline Valentin Andersen har Allan Levann selv fundet.

Hun har tidligere været trainee hos Novo Nordisk og arbejder i dag som personlig assistent for en af virksomhedens direktører.

»Hun har passion, empati, lyst og energi og ikke mindst evnen til at forstå og hjælpe andre,« siger han.

Nicoline med c hedder Durup til efternavn. Hun er i færd med at overtage sin fars markisevirksomhed og bliver holdets »wild card«, siger Allan Levann.

For egentlig er hun for gammel med sine 28 år, men hendes ansøgning og ildhu gjorde det umuligt for ham at afvise hende.