Ny millionfond er godt nyt for iværksætterspirer

Investeringsfonden PreSeed Ventures, der fokuserer på tidlige iværksættervirksomheder, har lagt statsstøtten bag sig og skal nu stå på egne ben. Det bør interessere alle, der har en iværksætter i maven.

Christel Piron er adm. direktør for venturefonden Preeseed Ventures, der hører hjemme på Danmarks Tekniske Universitet. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kapital er knusende vigtig, når det handler om at forvandle gode ideer til levende virksomheder. Den kapital har en stribe statsstøttede fonde hidtil været dybt involveret i at levere. Der er dog nu sket en udvikling, som nogle måske umiddelbart vil betegne som bekymrende, men som aktører i iværksættermiljøet faktisk bifalder.

Når det kommer til de tidlige seed- og preeseed-investeringer, så har staten valgt at fokusere sin indsats, og det har bl.a. betydet, at PreSeed Ventures er blevet splittet fra venturefonden Seed Capital, som den har været tæt sammenbundet med.

Fremover skal PreSeed ventures stå på egne ben, og det betydersamtidig, at Preeseed Ventures nu selv skal rejse investorkapital på kommercielle vilkår, fortæller fondens adm. direktør Christel Piron.

»Vi er i gang med at rejse kapital til vores første fond, der skal lande på 350 millioner kroner. Målet er sat på baggrund af vores ambitioner, antallet af forventede investeringer og vores kapacitet. Vi er ambitiøse, men har en stærk og velfunderet tro på, at det er realistisk,« siger hun.

Markedsvilkår

Christel Piron mener, at den rent kommercielle fond kan få stor indflydelse på den danske iværksætterscene. Etableringen af konceptet vil være med til at holde hånden under endnu flere håbefulde iværksætterspirer.

Over de seneste fem år har hendes organisation været med til at hjælpe 158 virksomheder. Hendes håb er, at PreSeed Ventures kan booste antallet markant.

Christel Piron er ikke ene om at mene, at den nye fondsstruktur kan være en fordel for iværksættermiljøet. Det mener også formanden for Dansk Iværksætter Forening, Peter Kofler.

»Når staten trækker sig, så er det naturligt at spørge, om man løfter et felt – eller tramper på det. I det her tilfælde handler det om, at markedet nu selv kan håndtere funktionen. De kommercielle aktører kommer til at tage hele risikoen og høste gevinsterne. Det er en positiv udvikling,« siger han.

Forskningsbaseret iværksætteri

Investormiljøet er vigtigt for iværksætterne, og udviklingen vil i sidste ende komme mange af slagsen til gode. Det mener Tine Thygesen, der er en central og kendt person i iværksættermiljøet. Hun er selv en erfaren iværksætter, medlem af statens iværksætterpanel og står senest bag kontorfællesskabkonceptet Creators Community.

Hun peger på en langtidsgevinst, der også kan komme ud af ændringen. PreSeed Ventures er forankret på Danmarks Tekniske Universitet, og den position skal ifølge fondens chef, Christel Piron, på sigt bruges til at etablere fonde, der er målrettet universiteternes forskerbaserede iværksætteri.

Det mener Tine Thygesen er spændende nyt.

»Problemet har været, at noget af den mest interessante forskning aldrig er blevet lavet til kommerciel teknologi. Der har manglet kapital. Hvis man på sigt kan binde den akademiske og kommercielle verden tættere sammen, så er der store muligheder her. Det er jo grundlæggende det, man har lavet med så stor succes på eliteuniversiteter som Stanford og MIT. Så hvorfor ikke gøre det samme her,« siger Tine Thygesen.