Ny LO-formand vil hjælpe erhvervslivet med at skabe vækst

Interview. LOs formand, Lizette Risgaard, håber på et stærkt mandat fra sit bagland til trepartsforhandlingerne og ser tre temaer presse sig på: Beskæftigelse til alle, et omfattende kompetence- og uddannelsesløft og en øget indsats mod social dumping.

Lizette Risgaard. Foto: Erik Refner
Læs mere
Fold sammen

Røgen har lagt sig i LOs hovedkvarter på Islands Brygge efter LO-kongressen, valg af Lizette Risgaard som formand og en dramatisk udskiftning af nøglepersoner i toppen af LO-administrationen.

Vandene er stadig delte mellem dem, der mener, at de overraskende fyringer af fire nøgle­medarbejdere i LOs administration er et tegn på handlekraft og fornyelse, og dem, der mener, at Lizette Risgaard er på vej ud på et skråplan ved at gøre topembedsmændene i LO politisk udnævnte.

Men hovedpersonen selv har allerede blikket rettet mod næste udfordring. Nemlig mod trepartsforhandlingerne, som bliver den første store lakmusprøve på hendes evner som formand til at samle fag­bevægelsen og hendes styrke til at få fag­bevægelsens krav igennem og skabe resultater, som de enkelte fagforeninger kan acceptere.

Lizette Risgaard vil ikke kommentere de konkrete fyringer og nyansættelser. Men hun vil gerne feje enhver tvivl om, hvorvidt udskiftningerne i LOs top svækker organisationen, af bordet.

»Jeg vil gerne betrygge alle. LO -huset er top­professionelt og klar, når vi skal til treparts­forhandlinger. Ingen behøver være nervøse,« siger Lizette Risgaard, der ser frem til at mødes med regeringen og arbejdsgiverne med DA i spidsen for at drøfte løsningen på vigtige samfunds­mæssige spørgsmål.

»Det er en unik mulighed for fagbevægelsen for at sikre indflydelse, skabe resultater og bidrage til samfundsudviklingen,« siger Lizette Risgaard.

Bred dagsorden

Det er endnu for tidligt at sige noget præcist om, hvilke krav fagbevægelsen møder op med, og hvor grænsen går for, hvad fag­bevægelsen vil være med til, fortæller Risgaard.

»Statsminister Lars Løkke Rasmussen har meldt en bred dagsorden ud, og han har haft uformelle sonderinger med os og en bred skare af repræsentanter for arbejds­markedets parter,« fortæller Lizette Ris­gaard.

»Det overordnede mål med trepartsforhandlingerne er at styrke grundlaget for vækst og beskæftigelse. Vi vil gerne hjælpe erhvervslivet ved at sikre, at der er den arbejdskraft, der er brug for, og at løn­modtagerne er parate og kvalificerede til at tage de nye job,« siger LO-formanden.

Hun ser i den forbindelse især tre emner presse sig på for at komme med på dags­ordenen, nemlig beskæftigelse til alle, kompetence­udvikling og et opgør med social dumping.

»Vi skal styrke grundlaget for vækst, så vi kan få skabt flere arbejdspladser i Danmark. Det gør vi ved at få løftet kompetencerne hos lønmodtagerne. Vi skal sikre, at flere ledige får et arbejde, og at arbejdsgiverne får øje på dem, tager dem ind og giver dem det kompetenceløft, der er nødvendigt ude i virksomhederne. Og vi skal sikre, at der er den fornødne kontrol med den udenlandske arbejdskraft, der kommer til landet, og at de arbejde på ordentlige vilkår,« siger Lizette Risgaard uden at ville komme med konkrete krav.

Et klart mandat

»Min opgave lige nu er at gøre LO klar til at deltage i trepartsforhandlingerne og sikre, at LO har et klart mandat fra baglandet. Nogle fagforbund er begyndt at komme med de første udmeldinger, men vi er ikke begyndt at forhandle mandat endnu. Mit mål er at gå ind til forhandlingerne med et stærkt mandat,« siger Lizette Risgaard.

Hvor afgørende er det for dig, at treparts­forhandlingerne bliver en succes?

»Det er vigtigt for mig, at fagbevægelsen har succes og er med på vejen er med til at sætte vores præg på samfunds­udviklingen. Vi ved godt, at det koster at tage ansvar, og når regeringen kalder, så kommer­ vi.«

Er succes ved de kommende treparts­forhandlingerne knald eller fald for fag­bevægelsens ønske om igen at sidde med og få indflydelse på de store politiske dags­ordener?

»Jeg tror, alle tre parter har lært noget af, hvad der skete ved trepartsforhandlingerne i 2012. Der er ingen af os, der går ind i trepart uden et ønske om resultater. Det lægger selvfølgelig et pres på os, men også regeringen og arbejdsgiverne. Jeg er optimistisk­ omkring at nå et resultat,« siger Lizette Risgaard.