Ny LO-formand tager skarp afstand fra dagpengeaftale

Lizette Risgaard er ikke tilfreds med den dagpengeaftale, som er indgået på Christiansborg. Hun tager skarp afstand fra aftalen og er dermed skarpere i sin kritik end sin forgænger i LO-formandsstolen.

LO Kongres 2015 - Aalborg - Formandsvalg. Nyvalgt formand blev Lizette Risgaard der valgt til ny formand for LO på kongressen i Ålborg Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det dagpengesystem, som regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne har vedtaget, er langt fra godt nok.

Sådan lyder det fra den nyvalgte LO-formand, Lizette Risgaard, der dermed tegner et mere kritisk billede af dagpengeaftalen, end den afgående LO-formand, Harald Børsting, gjorde det.

Harald Børsting, der var en af fagbevægelsens repræsentanter i Dagpengekommissionen, kaldte aftalen for »fornuftig, men med enkelte huller«. Adspurgt til dagpengeaftalen lyder kritikken noget hårdere fra Lizette Risgaard:

»Den tidligere formand har ved flere lejligheder meldt ud, at han synes, politikerne skulle have haft flere penge med til aftalen, og det synes jeg også. Fagbevægelsen lagde op til, at man skulle finde 600 millioner kroner og nøjes med tre karensdage, hvis nogen overhovedet. Nu er resultatet blevet et helt andet, og det vil vi gerne tage skarpt afstand fra, og det har vi allerede gjort flere gange,« siger Lizette Risgaard, som mener, Harald Børsting gjorde, hvad han kunne, for at få en god aftale for LO-medlemmerne.

»Vi har lyttet meget til, hvad der er blevet sagt på kongressen fra vores medlemmer, og vi er bevidste om, at den tidligere formand var sendt i byen med et mandat fra den daglige ledelse. Det mandat har han forvaltet. Det, som Christiansborg har vedtaget, er vedtaget af politikere. Det har LO ikke haft afgørende indflydelse på, for så havde aftalen set meget anderledes ud,« siger hun.

Et af de største huller i dagpengeaftalen er ifølge Lizette Risgaard, at aftalepartierne er enige om at nedsætte dimittendsatsen til 71,5 procent af dagpengemaksimum for ikke-forsørgere. Dimittender vil fremover modtage en dimittendsats svarende til 82 procent af dagpengemaksimum for forsørgere og altså 71,5 procent for ikke-forsørgere i stedet for de nuværende 82 procent uanset forsørgerstatus.

»Vi synes, det er problematisk, at de unge skal betale for dagpengesystemet, da det er Christiansborg, der har skabt problemet. Politikerne burde have sat en ære i at løse det også. Når det er sagt, så er det nye system en forbedring i forhold til det gamle, men vi er ikke færdige med at kæmpe for forbedringer, og vi vil være tæt inde over implementeringen af systemet også,« siger Lizette Risgaard.