Ny formand må rette sig efter storaktionærerne

Den nye formand for Parken, tidligere SAS-direktør John Dueholm, kommer næppe ud for at blive beskyldt for at være doven. Men han skal danse efter de to storaktionærers pibe.

- Jeg plejer at have en meget god næse for, hvor der ligger en god forretning. Og jeg tror på, vi kan nå langt med det her. Det lyder som pral, men det er sagt i al beskedenhed af manden, der står bag SAS' største og første kommercielle succes i mange år. Man behøver ikke tilbringe lang tid i stuen med SAS' danske koncerndirektør, John Dueholm, for at blive klar over, hvad der tænder ham: Forretninger. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

John Dueholm kan klare sig med få timers nattesøvn, inden han kaster sig over en ny dags udfordringer. Den flittige erhvervsmand påtager sig nu opgaven som bestyrelsesformand for Parken Sport & Entertainment, hvor han afløser Hans Munk Nielsen.

Med John Dueholm, der er ledelsesrådgiver og professionelt bestyrelsesmedlem – og har en fortid som direktør i SAS, Group 4 Falck, ISS og Topdanmark – får Parken en uhyre professionel formand. Han ved om nogen, hvordan man skal rydde op, trimme økonomien og sparre med den daglige ledelse og ejerne af et selskab.

Det store spørgsmål er, om John Dueholm i længden formår at enes med Parkens to storaktionærer, Erik Skærbæk og Karl Peter Korsgaard Sørensen. I 2011 røg den tidligere SAS-topchef Jørgen Lindegaard ud af bestyrelsen, da Erik Skærbæk mente, at han var for doven.

»Jeg gider ikke bare have pensionerede direktører ind og sidde på deres flade røv,« lød afskedssalutten fra den bramfrie storaktionær.

Men ingen kommer næppe nogensinde til at beskylde John Dueholm for at bestille for lidt. Blandt hans oplagte opgaver er at prøve at få pustet mere liv i Parkens forretninger, lige fra kontorbygningerne i Parken til Lalandia, Fitness.dk og FCK, så aktien kan få et løft. I 2007, da kursen var i top, kostede en aktie i Parken over 850 kr. Siden raslede den ned, og i de seneste to til tre år har aktien ligget og svømmet langs bunden under kurs 100.


Store forventninger


Parken kom ud af 2012 med et overskud før skat på 56 mio. kr. og havde en gæld på 1,8 mia. kr. Bestyrelsen venter i år et overskud før skat på 165 mio. kr. og en omsætning på 1,3 mia. kr. Ledelsens forventninger er, at FCK vinder det danske mesterskab her i foråret og kvalificerer sig til gruppespillet i UEFA Champions League.

»Med John Dueholm får Parken en bestyrelsesformand med en masse energi og dynamik. Han vil i den grad sætte sig ind i forretningen og være tæt på den daglige ledelse,« siger direktør Flemming Jensen, der er operativ chef i SAS.

De to har arbejdet tæt sammen i SAS. Når John Dueholm begynder som bestyrelsesformand i et nyt selskab, indleder han med at drøfte en samarbejdsmodel med den administrerende direktør. Det indebærer bl.a. regelmæssige bestyrelsesmøder og møder indimellem, der handler om centrale strategiske, forretnings- og kundemæssige forhold. Dueholm har typisk telefonkontakt med topchefen hver uge, samtidig med at de to parter kommunikerer via mail.

John Dueholm har haft fuld fart på, siden han forlod SAS i 2011. Sammen med svenskeren Thorbjörn Kihlstedt etablerede han ledelseskonsulenthuset Kihlstedt & Dueholm. John Dueholm har ry for at være knivskarp til at sætte sig ind i problemstillinger, da han har en bred erfaring og baggrund fra forskellige brancher. Det er lige fra flybranchen til forsikrings- og servicebranchen. Hans fordel er, at han har indgående kendskab til både den operationelle og den kommercielle del af forskellige virksomheder.

»Virksomhedsdoktoren« John Dueholm, der blev færdig som cand.merc. fra Handelshøjskolen i København i 1977, begyndte sin karriere som konsulent i DSB, kom siden til Topsikring og til SAS som bl.a. teknisk direktør. Efter en afstikker til ISS kom han tilbage til SAS som koncerndirektør. Siden lod han sig lokke over som chef for Group 4 Falck i Nordeuropa, hvor han huskes som manden bag den kraftige ekspansion på privatalarmer i Skandinavien og udbygningen i de baltiske lande. Fra 2002 til 2011 var han koncerndirektør og næstkommanderende i koncernledelsen i SAS.

Resultatorienteret og ærlig

Det var under John Dueholms ledelse, at SAS opnåede en succesfuld markedsføring af one-way-konceptet på samtlige SAS’ europæiske ruter. I ledelsen blev han betragtet som en resultatorienteret og ærlig leder. Både blandt piloterne og andre medarbejdergrupper fik han ry som en hård negl, der i forhandlinger stillede store krav til sin modpart, men også lyttede til deres argumenter.

 »Parken kan se frem til at få en utroligt god leder, der er tæt på driften og er meget god til at motivere og engagere de folk, han har omkring sig. Han sætter sig rigtigt godt ind i de forretningsområder, han skal beskæftige sig med. Man er aldrig i tvivl om, når han ønsker en lidt bedre leverance,« siger Flemming Jensen.

John Dueholm var hovedarkitekten bag SAS’ strategi, da selskabet i 2008 som konsekvens af finanskrisen var nødt til at skære ned på flyselskabets enorme overkapacitet. Det betød, at SAS dramatisk tilpassede sin organisation til den størrelse, selskabet skulle have. John Dueholm har været en afgørende faktor i flyselskabets mangeårige kamp for at spare og dermed sikre sin overlevelse på længere sigt. Han blev kendt som en af de få i luftfartsbranchen, der både har forstand på at drive et flyselskab og finansielle aspekter.

I Parken kan John Dueholm dog kun få indflydelse og sikre sin position, hvis han retter sig efter de to storaktionærer Erik Skærbæk og Karl Peter Korsgaard Sørensen. Sagt ligeud skal han danse efter deres pibe, ellers ryger John Dueholm ud af bestyrelsen.