Ny dom gør det lettere for stressramte at beholde jobbet

Fremover skal arbejdsgivere lade stress-sygemeldte ansatte med en lægeerklæring vende tilbage på nedsat tid, før de fyrer dem. Det vurderer fagfolk efter principiel dom.

En ny dom kan betyde, at arbejdsgivere fremover er tvunget til at lade stresssygemeldte medarbejdere, som har en lægeerklæring, vende tilbage på nedsat tid, før de fyrer dem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Peter Clausen

Østre Landsret har netop dømt en arbejdsgiver til at betale kompensation til en tidligere medarbejder for at have fyret ham i stedet for at lade ham vende tilbage på nedsat tid efter sin sygemelding, der skyldtes stress og depression - hvilket medarbejderen havde en lægeerklæring på. Det skriver Politiken.

- Det er på tide, at man presser arbejdsgiverne til at vise velvilje på det her område. Det er et signal om, at man tager de stressramte alvorligt. Det er principielt og vigtigt, siger direktør ved Center for Stress, Jeanett Bonnichsen, til avisen.

I dommen blev der særligt lagt vægt på medarbejderens lægeerklæring, der sagde, at manden kunne vende tilbage til sit arbejde to måneder senere. Dog på nedsat tid i de første uger.

Ifølge husadvokat for fagforbundet DJØF, Jan Gam, der har ført sagen, kan dommen betyde, at arbejdsgivere fremover er tvunget til at lade stresssygemeldte medarbejdere, som har en lægeerklæring, vende tilbage på nedsat tid, før de fyrer dem.

- Vi kan bruge denne dom igen og igen og igen, siger han til Politiken.

Jan Gam bakkes op af Thomas Milsted, generalsekretær i Stresstænketanken.

- Det er en meget vigtig, principiel beslutning. Der bliver fjernet en meget væsentlig stressfaktor, som består i den økonomiske usikkerhed, som ofte rammer medarbejdere, der er sygemeldte med stress. Nu ved de, at de har noget at komme tilbage til, siger han.

I Dansk Arbejdsgiverforening (DA) læser man dog ikke dommen som principiel, men snarere som et spørgsmål om, at den pågældende arbejdsgiver har været utålmodig og »af gode grunde hverken kan tage en vikar ind fra gaden eller køre resten af personalet ned«, siger advokat i DA Linda Rudolph Greisen til Politiken.