Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Guldskørter kalder nordmændene kærligt den gruppe kvinder, der sidder højest placeret i norsk erhvervsliv.
Liselott Kilaas, der 1. juli i år overtog posten som koncerndirektør for Nordens største private sundheds- og omsorgskoncern Aleris med en årlig omsætning på 6,5 milliarder kroner, er en af dem.
I februar 2012 blev hun udråbt som en af Norges ti mægtigste bestyrelseskvinder af en jury i den norske erhvervsavis Dagens Næringsliv. På det tidspunkt var Liselott Kilaas administrerende direktør i Aleris i Danmark og Norge samt vicekoncerndirektør. Derudover bestred hun otte bestyrelsesposter, heraf fire formandsposter i forskellige Aleris-selskaber. Hun var næstformand for bestyrelsen i telekoncernen Telenor og medlem af bestyrelsen for den norske nationalbank, Norges Bank.
Dagens Næringslivs jury fremhævede blandt andet, at hun havde flere krævende bestyrelseshverv, og at hun havde selvindsigt og sagde fra, når hun ikke mente, hun kunne bidrage godt nok.
I dag har Liselott Kilaas droppet alle bestyrelsesposter uden for Aleris-koncernen med undtagelse af Norges Bank, hvor hun er udpeget for sin tredje periode og foreløbig har siddet i ni år. Telenor-bestyrelsen forlod hun i maj efter ti år.
For Liselott Kilaas handler det i den kommende tid om at koncentrere sig om jobbet som koncernchef for Aleris-koncernen og ikke mindst lære den store, svenske del af koncernen bedre at kende. Målet er at fastholde Aleris-koncernens position som nummer ét i Norden og gøre Wallenberg-familien glæde. Aleris har siden 2010 været en af kerneinvesteringerne i den rige svenske families investeringsselskab Investor ved siden af virksomheder som SEB, Ericsson, ABB og Electrolux.
Når Liselott Kilaas skal beskrive sin ledelsesstil, fremhæver hun blandt andet, at hun gør meget ud af at kende til driften af Aleris helt ned i detaljen samtidig med, at hun bruger meget tid på at tænke fremad strategisk.
Det er en ledelsesstil, som giver respekt. Nis Alstrup, administrerende direktør i Aleris-Hamlet, har således flere gange ladet sig imponere af, at Liselott Kilaas er kommet med kvalificerede input til nye ideer, også når det handler om mere lægefaglige spørgsmål. Det er input af den slags, som får fagfolk til at sidde tilbage og tænke, hvorfor kom jeg ikke selv på den idé.
Liselott Kilaas siger selv, at når hun gør meget ud af at sætte sig ind i detaljen, handler det om, at hun også gerne vil kunne fungere som en sparringspartner.
Samtidig er hun fokuseret på at fremme en kultur, hvor alle medarbejdere bidrager til nytænkning. Det er nødvendigt i en virksomhed, som opererer som privat aktør i social- og sundhedssektoren, og en af grundene til, at hun har fået jobbet, hvis man skal tro Aleris’ svenske bestyrelsesformand Bengt Braun.
Selv om alt tegner til, at området vil være i vækst i de kommende år alene på grund af demografien, er der stort behov for at tænke innovativt for at få omkostninger og kvalitet til at mødes. Hvis ikke private aktører kan levere innovation i samarbejde med det offentlige, er risikoen for at blive beskyldt for at skumme fløden på omsorgsmarkedet for stor.
Liselott Kilaas, der har læst matematik på Oslo Universitet og taget en MBA på IMD i Lausanne i Schweiz, indledte sin karriere i den norske olieindustri, hvor hun blandt andet gjorde brug af sine kundskaber i matematisk statistik.
Herefter var hun i nogle år konsulent, ikke mindst som partner hos PA Consulting Group. Herefter fulgte en årrække med forskellige toplederstillinger i den belgiske telekommunikationsvirksomhed Zenitel, inden hun i 2006 kom til Aleris som norsk landechef.
Privat betegnes hun som en omsorgsfuld, engageret og varm person, der langtfra lever op til stereotype billeder af hårdkogte kvindelige topchefer. Hendes familie og ikke mindst hendes to børn, en datter på 22 og en søn på 19 år, har første prioritet, fortæller en af hendes veninder, som også arbejder i Aleris.
Det er dog ikke ensbetydende med, at Liselott Kilaas er en blød leder. Når det gælder forretningen og det kommercielle, er hun i stand til at skære igennem og træffe de svære beslutninger. De egenskaber har hun haft brug for de senere år, ikke mindst i Danmark, hvor privathospitalerne blandt andet er kommet under pres, og også i 2012 leverede pauvre resultater. For eksempel var det Liselott Kilaas, der fyrede den tidligere sundhedsminister Jakob Axel Nielsen som hospitalsdirektør i Aleris i Danmark.
Liselott Kilaas ser dog store muligheder på det danske marked, ikke mindst efter at serviceloven blev ændret i foråret. Aleris’ vurdering er, at det betyder, at offentlige ydelser for intet mindre end 134 milliarder kroner er udbudsegnede i Danmark. Med Liselott Kilaas i spidsen vil Aleris nu jagte en del af dette milliardmarked.