Ny chef for Citigroup

Efter mindre end fem månerder i Citigroup, bliver den 50-årige Vikram Pandit ny topchef for den gældsplagede bank. Vent og se, var reaktionen.

50-årige Vikram Pandit bliver ny topchef for den gældsplagede bank Citigroup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Peter Morgan
At han kun har arbejdet i knap fem måneder for Citigroup, betyder ikke, at Vikram Pandit er nogen flakke. I tyve år har han arbejdet for finanshuset Morgan Stanley, indtil han i 2005 forlod huset for at starte spekulationsfonden, Old Lane Partners. Da den i år blev købt af Citigroup, fik de Pandit med i købet.

Han efterfølger Charles Prince, der valgte at træde tilbage, da det kom frem, at banken havde ophobet en gæld på 86,5 mia. kr., som følge af lånekrisen på det amerikanske boligmarked, og investorernes reaktion på hans udnævnelse var derefter. De vil se resultater inden de udtaler sig. Med en aktiepris, der er faldet med knap 40 pct. i år, er der plads til forbedring.

Pandit lovede i går umiddelbart efter udnævnelsen at ville gennemføre en uvildig og nøgtern gennemgang af bankens forretninger; han vil rydde op i organisationen, uden at skåne nogen.

Netop fordi han har været så kort tid i Citigroup overraskede det mange, at valget faldt på ham. Der har været andre sværvægtere inde i billedet, som direktøren for fondsbørsen i New York, John Thwain, og Deutsche Banks Josef Ackermann, der begge erklærede, at de ikke var interesserede.

En analytiker hos Merrill Lynch siger til Financial Times, at det er bekymrende, at ingen i Citigroups nye topledelse har erfaring med detailsiden af bankforretningen, som udgør halvdelen af Citigroups forretninger.

Det ventes at blive en sej skude at vende for Vikram Pandit. Sidste måned rejste banken godt 38 mia. kr. fra statsfonden i Dubai for at skabe en smule ro i de hårdt plagede regnskaber.

I følge Financiel Times er Citigroup den af de større banker, der er hårdest ramt af lånekrisen, ligesom banken har kæmpet op ad bakke for at forbedre sin forretning i detailleddet.

Citigroups aktier faldt i går på linje andre banker, da den amerikanske centralbank, The Federal Reserve som forudset sænkede renten.