Nutidens talenter søger balance i arbejdslivet

Vejen til toppen af de danske konsulenthuse og advokatfirmaer er brolagt med lange arbejdsuger og mange rejsedage. Men i dag prioriterer talentfulde mænd og kvinder familien og fritiden, når de tilrettelægger deres karriere.

Foto: Asger Ladefoged. HR-ansvarlig partner i advokatfirmaet Ples­ner, Niklas Korsgaard Christensen, er forbeholden over for begrebet work life-balance. Han lægger vægt på, at medarbejderne skal have indflydelse på tilrettelæggelsen af deres egen hverdag, fordi det skaber øget trivsel. Foto: Asger Ladefoged
Læs mere
Fold sammen

McKinsey, Kromann Reumert og The Boston Consulting Group – pengene og prestigen lyser ud af navnene på nogle af landets mest eftertragtede arbejdspladser inden for konsulent- og advokatbranchen.

Det er her, nogle af de mest talentfulde og hårdarbejdende studerende og nyuddannede drømmer om at udfolde talentet.

Men prisen for at komme ind i den eksklusive klub er lange arbejdsdage og -nætter samt et utal af årlige rejsedage. Og det er en cocktail, mange af nutidens unge talenter finder for hård, når de rammer 30-35-års­alderen og begynder at stifte familie.

I en rundspørge blandt 174 store og mellemstore danske virksomheder, som Berlingske har foretaget, svarer 65 procent af virksomhederne, at nyansatte er mere interesserede i en bedre balance mellem privat- og arbejdsliv. En enkelt procent mener, at interessen er faldet i løbet af de seneste ti år.

Talenter kræver balance og fleksibilitet

Mange af landets dygtigste talenter bliver håndplukket allerede, mens de går på universitetet eller andre højere læreranstalter, og der er en tendens til, at de bruger de prestige­fyldte konsulenthuse og advokatfirmaer som springbræt for deres karriere, fortæller Troels Gjerrild, headhunter og managing-partner i Odgers Berndtson.

»Der er mange af de nyuddannede talenter, der tager jobbet i de store konsulenthuse og advokatfirmaer i begyndelsen af deres karriere, for det er utrolig udviklende at være i McKinsey eller lignende steder, hvor de er omgivet af dygtige kolleger,« siger han og påpeger:

»Men når de passerer 30-35-årsalderen, får de et helt andet fokus på work life-balancen. Det har en naturlig forklaring, fordi folk begynder at stifte familie. Mange af de store advokathuse og konsulenthuse har svært ved at holde på deres talenter, fordi de søger ud i industrien og får job der,« siger Troels Gjerrild.

Hvor mange tidligere mødte ind første dag med en knivskarp ambition om at blive partner hos advokatfirmaet Bruun & Hjejle, er billedet lidt anderledes i dag.

Flere ser advokat­gerningen som et interessant arbejde, der skal kunne kombineres med en balance mellem arbejde, fritid og familie, fortæller administrerende partner Søren Damgaard.

»Der er stadig mange, der kommer ind med høje ambitioner om partnerskab med videre og virkelig prioriterer deres arbejde foran mange andre ting. Men der er også mange, der ikke synes, at jobbet skal være altopslugende i deres liv. Der er ikke one size fits all her, men jeg vil sige, at trenden går mere og mere i retning af, at medarbejderne efterspørger en balance – at de også vil have noget andet i deres liv end bare arbejde, og det er en absolut positiv trend,« siger han.

Indflydelse og hjemmearbejde

Niklas Korsgaard Christensen, der er HR-ansvarlig partner i advokatfirmaet Plesner, er forbeholden over for selve begrebet work life-balance. Han er optaget af den underliggende problemstilling, som er, om med­arbejderne har et tilfredsstillende og meningsfyldt liv på og uden for arbejdspladsen, siger han.

»Vi kan se, at vores medarbejdere trives, når de har indflydelse på tilrettelæggelsen af deres egen hverdag, og at det, de laver, er meningsfyldt. Er det det, har du medarbejdere i balance. Derfor taler vi meget åbent med vores medarbejdere om samarbejde og planlægning af kommende opgaver,« siger Niklas Korsgaard Christensen.

Han forklarer, at den teknologiske udvikling blandt andet har medført, at medarbejdere bliver mødt med forespørgsler fra klienter på mange tidspunkter af døgnet. Derfor er samarbejdet mellem de ansatte kommet højere på agendaen i advokatfirmaet i løbet af de seneste år.

»I de senere år er samarbejdet kommet meget mere i fokus, og det er også noget, vi har prøvet at skabe en kultur omkring. Vi har ikke noget ønske om at tiltrække de folk, der har de mest spidse albuer, for tit løser du bedst kundens problemstilling ved at samarbejde som et team, hvor man inddrager forskellige kompetencer.«

Et andet sted, hvor talenterne står i kø for at få arbejde, er hos The Boston Consulting Group (BCG), der er et af verdens største og mest prestigefyldte konsulenthuse. Også her har man oplevet den tendens, at unge søger balance og fleksibilitet i deres arbejdsliv.

»Jeg oplever, at de unge er meget optagede af at få friheden og fleksibiliteten til at opretholde den work life-balance, som de har behov for. Desuden har vi væsentligt flere konsulenter med familie og børn i forhold til for ti år siden, og vi arbejder målrettet på at sikre en fornuftig balance mellem arbejde og privatliv, så alt kan gå op i en højere enhed,« siger Mai-Britt Poulsen, der er chef for BCGs danske afdeling.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

Hun forklarer, at BCG blandt andet giver medarbejderne mulighed for at arbejde på nedsat tid eller at tage længere pauser fra arbejdet. Men det handler også om at skabe en kultur på arbejdspladsen, hvor det at arbejde hjemmefra eksempelvis er acceptabelt.

»Med det mener jeg ikke blot, at de får ­ en telefon og en bærbar computer, men at man skaber en kultur, hvor det er fuldt ud accepteret, at man for eksempel deltager i møder via video eller telefon eller arbejder hjemme­fra, når behovet opstår. Og så handler det også om at være opmærksom på den enkelte medarbejder og hendes eller hans behov, så man hurtigt kan rette op på en eventuel ubalance. Ens behov ændrer sig jo i forhold til, hvor man er i livet, og det er vi meget opmærksomme på,« siger Mai-Britt Poulsen.