»Nummer to« slipper tøjlerne

Den fandenivoldske Steve Ballmer har stået ved roret og gennem 13 år forsøgt at finde den bedste kurs for Microsoft på nye markeder med konsolspil, bærbare musikafspillere, smartphonetelefoner og tavlePCer.

Efter næsten 13 år som koncernchef for Microsoft har Steve Ballmer meddelt, at han stopper indenfor et år. Foto: Justin Sullivan/Getty Images Fold sammen
Læs mere
Foto: JUSTIN SULLIVAN

Selv om han altid har delt vandene og gennem især det seneste år har været udsat for hård kritik, overraskede den 57-årige Steve Ballmer alligevel ved i fredags at meddele sin afgang inden for de kommende 12 måneder.

Det er nemlig kun få uger siden, at han møblerede rundt på hele Microsofts organisation for at sikre, at de mange afdelinger arbejdede bedre sammen om at gennemføre visionen om at omdanne softwaregiganten til en bredere satsning på udstyr og internetbaserede tjenester. Meddelelsen om hans afgang førte da også straks til spekulationer om, at hans gamle ven siden universitets-dagene, Microsofts medstifter Bill Gates, som bestyrelsesformand havde mistet troen på, at Steve Ballmer kunne føre butikken ordentligt videre. Der blev nemlig ikke udpeget en afløser for »nummer to« – nemlig Microsofts kun anden topchef siden stiftelsen i 1975.

Steve Ballmer er sælger af natur. Han kom til Microsoft i 1980 som ansat nummer 30, hentet ind af Bill Gates, der sammen med Paul Allen grundlagde firmaet fem år tidligere. Gennem de seneste 13 år har han været en kontroversiel leder, og det er i hans regeringstid, at verdens største softwarefirma har mistet sin førerstilling på computermarkedet, selv om Microsoft stadig tjener mange penge. I de 13 år har Microsoft-aktien dog mistet 36 procent af sin værdi, men på få timer i fredags blev Microsoft 115 milliarder kroner mere værd, da aktiekursen strøg i vejret – ironisk nok med stor gevinst til Steve Ballmer selv, som ejer omkring fire procent af aktierne i Microsoft.

Steven Anthony Ballmer, som er hans fulde navn, er søn af en schweizisk immigrant, der var mellemleder hos Ford Motor. Han voksede op i bilbyen Detroits forstæder og vandt et legat, så han kunne komme på en prestigefyldt privatskole. Her fik han topkarakterer i matematik og forlod senere Harvard University med en mastergrad i matematik og økonomi.

Han fik job som assisterende produktchef hos Procter & Gamble, inden han to år senere begyndte på Stanford University Graduate School of Business. Det var på det tidspunkt, Bill Gates overtalte ham til at gå om bord i Microsoft, hvor Steve Ballmer i dag er næststørste aktionær efter Bill Gates selv. Han er i dag nummer 51 på finansmagasinet Forbes’ liste over verdens milliardærer med en formue på 15,2 milliarder dollar, nummer 46 over de mest magtfulde mennesker og nummer 19 på Forbes 400-listen over de rigeste i USA.

Steve Ballmer har som flere andre teknologitopchefer aldrig holdt sig tilbage fra kontante udmeldinger. Og de har ikke altid været fremtidssikret. Kort efter at Apple med sin iPhone-lancering i 2007 lagde begyndelsen til omvæltningerne i mobil- og PC-verdenen, meddelte Steve Ballmer således, at der var »ingen chance for, at iPhone vil få nogen betydende markedsandel«; i april-juni i år var 13,2 procent af alle leverede smartphones i verden iPhone-telefoner. Under fire procent kommer med Windows Phone-softwaren fra Microsoft.

For to år siden beskyldte den kontroversielle investor David Einhorn fra Greenlight Capitals Steve Ballmer for at »hænge fast i fortiden« og krævede hans afgang, fordi udviklingen i Microsoft med næsten 100.000 ansatte gik alt for langsomt.

Konkurrenterne var de innovative og succesrige, mens Microsoft kom halsende bagefter, lød hans og andres kritik. Den lynhurtige udvikling på især mobil- og siden tavle-PC-området var kommet helt bag på (også) Microsoft.

Men entusiasmen kan ingen tage fra Steve Ballmer. Trods al modgang – og den har til tider været stor – har han energisk holdt modet oppe og troet på, at Microsoft kunne genvinde sin førerposition. Og det er faktisk lykkedes Steve Ballmer at presse en solid indtjening ud af de gamle travere som Windows-styresystemet og Office-kontorpakken – sikkert med Bill Gates i baggrunden som den visionære i makkerparret med supersælgeren Ballmer, indtil Bill Gates valgte at bruge det meste af sin tid på velgørende formål gennem sin og hustruen Melissas fælles fond.

»Det var, da de to skiltes, at problemerne begyndte,« siger George Colony, administrerende direktør for analysefirmaet Forrester Research, til New York Times.

Det anses for helt usandsynligt, at Bill Gates, ved hvis bryllup Steve Ballmer var forlover, vil overtage roret igen.

Steve Ballmer har formået at bevare en god indtjening trods truslerne fra gratis software i stadig stigende kvalitet og sikrede ligeledes, at Microsoft ikke blev splittet i atomer, som de amerikanske konkurrencemyndigheder lagde op til. Derimod formåede han ikke at undgå solide milliardbøder fra EU, der har haft et håndfast tag i kraven på Microsoft på grund af Windows’ næsten-monopol på PC-området.

Andre teknologigiganter som Apple, Intel og IBM har alle skiftet topchefer de senere år, hvor første generation af computerfolk er gået på pension, er døde eller er blevet sat på porten.Steve Ballmer løber, spiller golf og elsker basketball. Det får han væsentligt mere tid til, så snart »nummer tre« i Microsoft er blevet udpeget.