Nu vil vi have ligestilling

Hver anden dansker mener, at ligeløn bør prioriteres højest under overenskomstforhandlingerne. Dermed kan de kvindelige lønsedler blive emnet, der samler lønmodtagerne under forhandlingerne.

»Vi kan ikke blive ved med at have et lønmæssigt efterslæb for kvinderne, og derfor skal det ind i overenskomsten, at virksomhederne skal indføre lønstatistikker,« siger Karin Retvig, formand for HK/Privat. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Mandeløn til kvindefag« var en af de store paroler, da de offentlige overenskomster skulle forhandles på plads sidste år. Og det lader til, at kampråbet stadig runger i danskernes baghoveder.

En Gallup-undersøgelse for Berlingske Tidende viser nemlig, at ligeløn er det emne, flest danskere prioriterer under dette års overenskomstforhandlinger. Hver anden dansker mener således, at det er på tide at gøre noget ved lønforskellen mellem mænd og kvinder.

»Vi kan ikke blive ved med at have et lønmæssigt efterslæb for kvinderne, og det er også derfor, det skal ind i overenskomsten, at virksomhederne skal indføre lønstatistikker, og at arbejdsgiverne skal dokumentere, at der ikke er uligeløn,« siger Karin Retvig, formand for HK/Privat.

Kan blive hovedemne

Modsat tidligere år er der i år ikke et stort emne, der samler lønmodtagerne under forhandlingerne. Spørgsmålet er nu, om kampen for ligeløn på arbejdsmarkedet kan blive det fælles banner, lønmodtagerne kan samles om.

»Det kunne godt blive et bredt emne, hvis det viser sig, at der ikke er råd til lønstigninger. Samtidig er det et af de emner, der kan samle folk på tværs af brancher,« siger Kenneth Reinicke, forsker ved Center for Ligestilling på Roskilde Universitet.

I HK, der har en stor andel af kvindelige medlemmer, ser man gerne, at fokus bliver rettet mod de kvindelige lønsedler.

»Hvis 3F og HK skal samles om ét emne, så kan det være, at vi ikke skal have social dumping på det danske arbejdsmarked. Og hvis vi ikke retter på ligeløn, bliver kvinder de sociale tabere,« siger Karin Retvig.

Rigelig lovgivning

På den anden side af forhandlingsbordet bliver meningsmålingen modtaget med begrænset begejstring.

»Jeg vil mene, at der allerede er tilstrækkelige regler på området, men det er da klart, at vi hører på, hvad vores modpart kommer til forhandlingsbordet med,« siger Laurits Rønn, direktør i Dansk Erhverv, der påpeger, at selv om man i Dansk Erhverv tager problemstillingen seriøst, så er der næppe meget mere man kan gøre for at komme lønforskellen til livs.

»Der er allerede mange bestemmelser om ligeløn, så spørgsmålet er, hvad forskellen så skyldes. Mit indtryk er, at virksomhederne har fokus på emnet,« siger han.

Mens seks ud af ti kvinder prioriterer ligeløn højest, er tallet kun fire ud af ti blandt mænd. Alligevel kommer resultatet bag på ligestillingsforsker Kenneth Reinicke:

Overraskende mænd

»Jeg er overrasket over, at det er så højt på listen. Men det siger noget om, at ligestilling er et emne, der er kommet ind folks bevidsthed. Mænd kan jo godt forstå, at man skal have samme løn for samme arbejde,« siger han.

Han bider mærke i, at 20 pct. af befolkningen desuden mener, at øremærket barsel til mænd bør prioriteres højt under forhandlingerne. Det, mener han, er tegn på, at den traditionelle kønsarbejds­deling måske ikke er til fordel for kvinder - men heller ikke nødvendigvis for mænd.

»Mændene har fundet ud af, at de snyder sig selv for noget ved ikke at tage barsel. Men samtidig vil de heller ikke gå glip af karrieremuligheder. Hvis barslen er øremærket dem, så vil det være mere legitimt. Så det ville være en dejlig gave for mænd,« siger han.