Nu tager han millionerne og går

Lars Dalgaard vil være legendarisk, og han siger det åbenlyst. Nu jagter han nye projekter efter at have forladt softwaregiganten SAP, der købte hans livsværk.

45-årige Lars Dalgaard er ny partner i Andreessen Horowitz, der blandt andet investerer i lovende teknologivirksomheder. Foto: Jonas Vandell Ørtvig Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sidste år solgte han livsværket. Nu forlader han det helt og tager millionerne med sig. 45-årige Lars Dalgaard, der i 2001 stiftede softwarevirksomheden SuccessFactors, stoppede lørdag som en del af ledelsen i den tyske softwaregigant SAP, der er verdens største leverandør af software til erhvervslivet. SuccessFactors blev 6. december 2011 købt af SAP for 2,5 milliarder euro. Lars Dalgaard ejede selv 2,3 procent af virksomheden og hævede altså omkring 400 millioner kroner – udover den store sum, som børsnoteringen i november 2007 udløste.

Dermed forlader han SuccessFactors, hvis software vurderer og evaluerer medarbejderindsatsen og -engagementet i virksomheder, for i stedet at blive partner i Andreessen Horowitz, som blandt andet investerer i lovende teknologivirksomheder og har grundlæggeren af Netscape, Marc Andreessen, i ledelsen.

Den selvsikre Lars Dalgaard er ikke af natur tilbageholdende. Den slags hører sig ikke til i USA, hvor han gennem mange år har boet. Han ankom da også i en metallicsort Porsche 911 Turbo S, da Berlingske sidste år interviewede ham i Los Angeles.

»Jeg vil gerne være legendarisk. Hver dag, når jeg står op og kigger i spejlet, siger jeg til mig selv, at jeg skal være legendarisk. Gøre en forskel, gøre tingene bedst muligt og opføre mig bedst muligt. Jeg gad godt være Henry Ford, der skabte Ford T-bilen. Han er legendarisk, og det vil jeg også være, også selv om jeg godt ved, at det er ud over alle jantegrænser. Men hvad så?« sagde han dengang.

Og ubeskedent lød det forleden til det amerikanske Fortune:

»Jeg har muligheden for at blive den bedste investor nogensinde. Jeg forstår virkelig, hvordan virksomheder drives.«

Og når han selv driver virksomhed, er det efter mottoet »ingen røvhuller«. Lars Dal- gaard hader nemlig albuekultur, som han oplevede som eneste udlænding på en engelsk skole, hvor han blev mobbet med sin accent.

»De kaldte mig skinken, fordi England var det land i verden, der importerede mest skinke fra Danmark,« fortalte Lars Dalgaard i et interview med Financial Times Deutschland og understregede, at han faktisk er et fredselskende menneske. Også selv om han til sidst måtte slå ud efter et par af fyrene på skolen.

Lars Dalgaard, der forlod Danmark som 18-årig, men fortsat har dansk pas, røg ind på Berlingske Nyhedsmagasins liste over Danmarks 100 rigeste som nummer 74 i 2012 med en formue på en milliard kroner. Handelen på 18,5 milliarder kroner med SAP kastede omkring en milliard af sig til stifteren. Lars Dalgaard sagde selv, at IBM fem år tidligere havde villet købe SuccessFactors for en milliard dollar, men at han ikke fandt beløbet stort nok.

1. juni forlod han SAP for at blive investor, men fortsætter med at stå til rådighed for SAP i det såkaldte »Cloud Governance Board«, som kommer med gode råd. SAPs topduo, danske Jim Hagemann Snabe og amerikanske Bill McDermott, overtager selv alle SAPs aktiviteter i skyen.

Ifølge tyske WirtschaftsWoche var Lars Dalgaards afsked ikke lutter idyl. Hans meget direkte facon i en intern besked, hvori han beskriver SAPs netforretning som noget »møg« både med kommende produkter og med kundetabene, har skabt dønninger internt.

Men med en succeshistorie som salget af SuccesFactors i bagagen er Lars Dalgaard en profil, der finder vej til ønskelisten, når der tales om evnen til at skabe nye virksomheder. I det danske IT-iværksættermiljø bliver han ofte nævnt som eksempel på den type iværksættere, der er få af i Danmark. En anden dansk profil blandt IT-iværksættere, Tommy Ahlers med virksomhederne Zyb og Podio i bagagen, betegner ham da også som en person, der er en god inspiration for IT-iværksættere.

»Det er fedt at have en mand som ham, der holder snuden i sporet og bygger en stor virksomhed. I stedet for at tage rundt til alle mulige konferencer og lave støj om det. Han gør det bare. Det har så været i USA og desværre ikke i Danmark,« siger Tommy Ahlers.

I den danske venturebranche, der investerer i lovende vækstvirksomheder, har partner i Sunstone Capital Jimmy Fussing kendt Lars Dalgaard i mange år. Han fremhæver især iværksætterens energiniveau.

»Han er den mest ambitiøse »high-energy-person«, jeg kender. Der er han i en liga for sig. Der er en slags Duracell over ham, som smitter af, når man er sammen med ham. Og så har han en ekstrem hukommelse. Han kan huske detaljer fra samtaler, man har haft med ham for fem år siden – måske endda på SMS. På den måde er han meget engageret,« siger Jimmy Fussing.

Som partner i Andreessen Horowitz kommer Lars Dalgaard nu til at lægge den energi i lovende nye virksomheder. Over for teknologimediet Techcrunch har han forklaret, at det, der trækker lige nu, netop er at skabe noget. Og så er det mulighederne for at hente vækst i den tidlige fase i virksomheder i stedet for at løse problemer i de store af slagsen.