Nu punkteres myten om udenlandske arbejdskraft uden overenskomst

Arbejdsgivere punkterer med ny analyse myten om, at udlændinge arbejder uden danske overenskomster.

Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Midt i de igangværende overenskomstforhandlinger – skyder Dansk Arbejdsgiverforening (DA) nu store huller i forestillingen om, at udenlandske arbejdere bliver hyret til sulteløn på et uorganiseret parallelt dansk arbejdsmarked, skriver Politiken.

DAs egen nye og omfattende kortlægning af overenskomstdækningen på arbejdsmarkedet viser, at 84 procent af de udenlandske medarbejdere, der er ansat i virksomheder organiseret i DA, er omfattet af danske overenskomster.

Ser man på hele det danske arbejdsmarked, inklusive de udlændinge, der er ansat i den offentlige sektor og i finanssektoren, er det 74 procent af de i alt 111.000 udenlandske lønmodtagere – målt som fuldtidspersoner <saxo:ch value="226 128 147"/> der er omfattet af en overenskomst.

84 procent af alle danske lønmodtagere er til sammenligning dækket af en overenskomst.

»Man må sige at undersøgelsen tegner et noget andet billede af den udenlandske arbejdskraft end det, vi sædvanligvis møder. På det største overenskomstområde er langt de fleste udenlandske medarbejdere omfattet af vore danske overenskomster. Selv når vi ser på det såkaldt uorganiserede arbejdsmarked, er over halvdelen af alle udenlandske medarbejdere dækket af en dansk overenskomst. Så samlet set har vi en meget stor overenskomstdækning på det danske arbejdsmarked, også af udlændinge,« siger Fini Beilin, direktør i DA.

Tallene udfordrer den almindelige forestilling om udlændinges forhold i danske virksomheder, mener Flemming Ibsen, der er arbejdsmarkedsforsker og professor ved Aalborg Universitet.

»Det er lidt en mytedræber«, siger Flemming Ibsen til DAs nyhedsbrev, Agenda ifølge Politiken.

Flemming Ibsen peger dog på, at der fortsat er delbrancher, som har en meget lav overenskomstdækning:

»Det er især landbrug, hotel, transport, rengøring og hele oplevelsesøkonomien, såsom restauranter, cafeer og turisme, der har en lavere overenskomstdækning. Samtidig ved vi, at det er inden for bygge- og anlægsbranchen, der er mange udstationerede udlændinge og mange udenlandske virksomheder repræsenteret«.

LOs cheføkonom Jan Kæraa siger, at man skal huske, at DAs nye opgørelse jo af gode grunde ikke omfatter de illegale udenlandske arbejdere, der kommer til landet og arbejder sort, og næppe heller de udstationerede og midlertidige vikarer.

»Så udfordringen kan meget vel være større, end tallene viser, for der er et stort mørketal,« siger cheføkonomen.