Nu er der igen rift om sygeplejersker

Næsten alle nyuddannede sygeplejersker har fået job, og ledigheden er under én procent. Nordsjællands Hospital har tilmed svært ved at få besat ledige stillinger.

Kirstine Suppli Laursen regner med at blive ved med at arbejde i Norge i endnu et år. Foto: Bo Amstrup
Læs mere
Fold sammen

De senere år har landets sygeplejersker måttet kæmpe hårdt for at få job, og de nyuddannede stod for to år siden med en rekordhøj ledighedsprocent.

Men nu er der gået hul på bylden. Kommuner og regioner er begyndt at ansætte vikarer, og samtidig er sygehusene begyndt at øge bemandingen af sygeplejersker i forbindelse med omstruktureringer til de kommende supersygehuse.

Således har otte ud af ti nyuddannede sygeplejersker fra i sommer allerede fået job; typisk i vikariater, og samlet set er ledigheden under én procent, oplyser Danske Sundhedsorganisationers A-kasse (DSA).

Dertil kommer, at en stor del af sidste års dimittender er blevet fastansat, og det vækker stor glæde i sygeplejerskernes fagfore-ning.

»Vi har presset på, for at kommuner og regioner skulle bruge de penge, de har fået lov til af regeringen. Nu hører vi fra flere arbejdspladser, at danske sygeplejersker i Norge søger hjem, og de får ofte deres ønskestilling, fordi de har været i udlandet og fået erfaring,« siger Anni Pilgaard, næstformand i Dansk Sygeplejeråd og formand for DSA, som længe har arbejdet på at få kommuner og regioner til at bruge flere penge på området.

Flere arbejdspladser som eksempelvis Nordsjællands Hospital har svært ved at få besat deres ledige stillinger.

»Udviklingen lige nu er meget positiv, men vi kan se, at kommunerne stadig kan bruge flere penge, før de rammer udgiftsloftet. Hvis de unge sygeplejersker skal fastholdes i faget, er det afgørende, at arbejdsmiljøet bliver forbedret, for det er fortsat meget stramme rammer, de arbejder under,« siger Anni Pilgaard.

Norske erfaringer skal bruges

Det er ellers ikke mere end et halvt år siden, Berlingske kunne berette om et rekordhøjt antal varme hænder, herunder sygeplejersker og pædagoger, som var i arbejde i vores nabolande eller i gang med at søge derhen.

Én af dem var den 25-årige Kirstine Suppli Laursen, som blev uddannet sygeplejerske i efteråret 2012 og tidligere i år tog til Norge for at få job sammen med tre veninder i hjemmeplejen. De har netop besluttet at blive i nabolandet et års tid endnu,

»Vi har godt hørt, at det igen er til at få job, men lige nu vil vi gerne have et år et andet sted i Norge, mest for oplevelselsens skyld. Jeg tror godt, vi kunne finde job derhjemme, hvis vi ville, og det er formentlig også lettere med den erfaring, vi har fået nu,» siger hun og tilføjer, at arbejdsmiljøet på netop hendes arbejdsplads også er præget af stor udskiftning af vikarer, herunder også fra Sverige, som kun bliver i jobbet i en kort periode. Blandt andet derfor føler hun sig sikker på at vende hjem om et års tid.

»Det kan godt være lidt frustrerende ind-imellem at være på en arbejdsplads med så stor udskiftning,« siger hun.

I år har sygeplejerskeruddannelsen fået et rekordhøjt antal ansøgninger. Ledigheden er også faldende for resten af sundhedssektoren, herunder jordmødre, fysioterapeuter og bioanalytikere.