Novo-bossen kan igen juble, Nordea-chefens mavepuster og Wall Street trækker i danske Bjørn

Her er ugens op- og nedture i dansk erhvervsliv.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ugens opture

Bjørn Sibbern

Bjørn Sibbern, adm. dir. Nasdaq Omx. Fold sammen
Læs mere

Med posten som direktør for Københavns Fondsbørs – eller rettere Nasdaq Copenhagen, som det mundret hedder nu – hører direktør Bjørn Sibbern til de mere profilerede ledere i dansk erhvervsliv.

Men trods fin titel, og dermed indflydelse på det vigtige børsmarked, er den danske fondsbørs en beskeden forretning med blot godt 40 ansatte – selv om den er vokset i forhold til de nordiske konkurrenter og i dag er mere attraktiv for virksomheder end tidligere.

Det er et spring op i karrieren – og i antallet af udfordringer – når Bjørn Sibbern næste sommer flytter til New York og bliver chef for Nasdaqs GIS-forretning – (på gossip-redaktionen er vi stadig i tvivl om, hvad vi skal med alle de der dumme forkortelser ...) – som handler med data og indeks. I New York bliver han chef for en forretning på 3,5 mia. kr. og godt 150 ansatte, og han rykker tæt på magtens centrum, som helt naturligt ligger i New York, når man hedder Nasdaq og er meget stor inden for børser.

Tony Thierry Andersen

Tony Thierry Andersen Fold sammen
Læs mere

Det har med garanti været en beslutning, der var svær at træffe for Nordea-ledelsen med direktør Peter Lybecker som ansvarlig. For sjældent har Nordea »tabt ansigt«, som de gjorde torsdag, da de smed håndklædet, droppede mobil-betalingen i Swipp og kastede sig i armene på konkurrenten Danske Bank – og deres MobilePay-tilbud.

For Danske Bank og direktør Tony Thierry Andersen var dagen omvendt gylden. En ting er sejren i konkurrencen om mobil-kunderne, en anden er, at den blev taget hjem i direkte konkurrence mod den store nordiske konkurrent. Den slags fører nok til rolige high-fives i hjørnerne i hovedsædet ved Holmens Kanal (for man må ikke larme for højt, når man er kontrolleret bankmand m/k).

For kunderne er det endnu usikkert, om der er grund til at juble. For konkurrence – selv for »gratis« mobile produkter er altid godt. Nu risikerer vi monopol på tjenesten, og det kan ende med en regning.

Lars Rebien Sørensen

Lars Rebien Sørensen Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Det må være tiden at gå i rette med Harvard Business Review og deres kåring af Novo Nordisk-direktør Lars Rebien Sørensen som verdens bedste ceo.

Som juniorredaktør ved jeg faktuelt, at verdens bedste seniorchef sidder nede ad gangen på gossipredaktionen - ahm ... og er det i øvrigt tid til en snak om løn?

Nå, tilbage til Lars Rebien Sørensen. For der har jo ellers ikke været meget at juble over for den snart forhenværende Novo-direktør.

Elendighederne er væltet ud af de amerikanske skabe, fyringerne har stået i kø i Novo og Lars Rebien Sørensen forlader snart selskabet – i øvrigt i selskab med flere detroniserede chefer.

Det hindrer imidlertid ikke Harvard Business Review i igen at kåre Lars Rebien Sørensen som verdens bedste ceo. Harvard ser på de finansielle resultater – men også på mere bløde værdier, herunder miljø og social ansvarlighed.

Det er godt gået af Rebien – men trods alt lidt overraskende i en tid, hvor Novo Nordisk er så presset.

Ugens nedture


Claus Hjort Frederiksen

Claus Hjort Frederiksen Fold sammen
Læs mere
Foto: "lafur Steinar Gestsson.

Forhåbentlig lider finansminister Claus Hjort Frederiksen ikke af flyskræk. Lige netop i disse dage er han nødt til at knuselske sin investering i flyselskabet SAS mere end nogensinde. Hjort og Danmark har brug for SAS.

To store aktionærer, den norske og svenske stat, sælger ud af deres SAS-aktier, og på sigt er de vel på vej helt ud af SAS. Hverken Norge eller Sverige har som Danmark brug for SAS. Flyselskabet og Københavns Lufthavn hænger uløseligt sammen. Det vil være en katastrofe for beskæftigelsen i København, hvis lufthavnen ikke til stadighed forbliver en vigtig europæisk fly-hub.

Kan Hjort så ikke bare købe flere SAS-aktier? Næppe. Finansministeren skal finde den svære, svære balancegang med at holde liv i både SAS og lufthavnen, som han i øvrigt også ejer aktier i, men uden at skubbe andre flyselskaber bort fra start- og landingsbanerne på Amager. Ingen tvivl om, at Claus Hjort presses af Norge og Sveriges salg af SAS-aktier.

Peter Lybecker

Peter Lybecker Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph.

Av-av, Nordea strækker våben i Swipp-MobilePay-kampen. Pil op til Danske Bank, pil ned for Nordea. Et nederlag, som bankdirektør Peter Lybecker skal fronte.

Egentlig var Peter Lybecker for et par år siden vel ved at indstille sig på tiden efter Nordea. Lybecker rundede 63 år for få dage siden, og dermed er han aldersmæssigt nestor i dansk bankvæsen. Toppen i den verden har det med at gå på pension lige omkring 60-års-alderen. Men der har aldrig været mere brug for den gamle Nordea-fighter end netop i disse år.

Han lukker huller, især på bankens infrastrukturområde med »håndteringen« af en række af Nordeas datterselskaber. Senest med det klokkeklare Nordea-nederlag til hovedkonkurrenten, Danske Banks MobilePay. Det skal Peter Lybecker og hans folk få til at se ud som en hm, tjah, som en sejr for Nordea. »Et stærkt træk i konkurrencen om nye mobile betalingsløsninger,« lyder således et Komiske Ali-tweet fra Nordeas pressefolk. I virkelighedens verden en egentlig overgivelse. Det kan han bære, ham Lybecker.

John Stumpf

John Stumpf Fold sammen
Læs mere
Foto: SAUL LOEB.

Så oplever han også det, John Stumpf. At optræde på gossippernes ugeliste for vindere og tabere. Givetvis en ære, også for Mr. Stumpf, ud fra Spies’ motto, at dårlig omtale er bedre end slet ingen omtale.

John Stumpf er, eller rettere var, topchef for den gamle cowboy-bank i San Francisco, Wells Fargo.

Nu er han så verfet ud, efter 29 år i banken. »Jeg beklager dybt,« forsøgte han sig med over for en særdeles kritisk amerikansk kongres for nogen tid siden. Hans medarbejdere havde fusket med falske kundekonti i en grad, som egentlig kun burde høre til i filmens og fiktionens verden. Men nej. John Stumpf havde lagt så aggressive salgsmål ind i bankens filialer, at medarbejderne angiveligt følte sig presset til at snyde på vægten.

Og derfor ramte Wells Fargo-skandalen tilbage i nakken på Mr. Stumpf. Alt tyder dog på, at han har fået sikret privatøkonomien i tide.