Norsk milliardformue flytter til udlandet

Den norske finansmand Stein Erik Hagen, der bl.a. er bestyrelsesformand i Orkla og tidligere storaktionær i storcenteroperatøren Steen og Strøm, afviser rygter om at han skulle flygte til skattely i Schweiz. Det gør til gengæld hans børn - med formuen.

Foto: Larsen, Haakon Mosvold / Scanpix. Den norske milliardær Stein Erik Hagen flytter til Schweiz for at undgå de høje skatter i Norge,
Læs mere
Fold sammen
De norske medier kunne fredag morgen fortælle at mangemilliardæren Stein Erik Hagen flytter til Schweiz for at undgå tårnhøje skatter. Men det afviser den norske rigmand nu.

"Såvidt jeg er bekendt skal Stein Erik Hagen og Mille-Marie Treschow (hans kone, red.) ikke flytte til udlandet, det er børnene, der skal flytte," siger daglig leder i Carnica, Stein Erik Hagens investeringsselskab, Peter Arne Ruzicka til norske E24.

Rygterne ville vide at Hagen allerede har købt et hus til sig selv og konen Mille Marie Treschow i Zürich, og noget kunne da også tyde på, at rigmanden glædede sig til at indtage den nye bopæl, og komme langt, langt væk fra Norge.

”Tænk dig et land hvor en bestemt gruppe af mennesker skal lægges for had. Hvad har man gjort galt? Man har betalt mere skat en gennemsnitsnordmanden, man giver ud til velgørenhed, og man skaber arbejdspladser. Og for det bliver man en ”persona non grata”. Så er det bedre at rejse til andre lande i Europa, hvor de står med åbne arbejde og gerne tager i mod dog,” sagde han ifølge de norske TV2-nyheder.

Rig på detail
Herhjemme er Stein Erik Hagen ikke særlig kendt, men i Norge er han en af landets rigeste mænd, med en anslået formue på 20 milliarder norske kroner.

Og en stor del af formuen ser altså ud til at forlade Norge med Hagens børn, Caroline Marie, Carl Erik og Camilla Nina, der tilsammen ejer 90 procent af Carnica, hvor milliardformuen ligger.

Hagen sidder blandt andet som formand for Orkla, ligesom hans investeringsselskab Carnica tidligere har været storaktionær detailkæden ICA samt i storcenteroperatøren Steen & Strøm - der i øvrigt også ejer en række storcentre herhjemme.

Ifølge E24 betale Stein Erik Hagen 10 mio. norske kroner (cirka 8,3 mio. danske kroner) i skat i 2007. Indtægten samme år var 8,5 millioner (godt 7 mio. danske kroner).

Formuen, som han betaler skat af som privatperson, er på 1,25 mia. kroner (godt 1 mia. danske kroner), men størstedelen af formuen ligger i investeringsselskabet Canica, som Stein Erik Hagen ejer 10 pct. af.


Læs også:

De livsnydende mangemilliardærer

Dansk millionærpar brugte snedigt trick

Krisen lænser topadvokat for millioner