Nordmændene forsøger med kort arbejdsdag

Ældre norske ansatte kan nu slippe med at arbejde i seks timer om dagen - i første omgang dog kun som et forsøg for at få flere i arbejde.

Ældre norske ansatte i statslige virksomheder kan fremover gå hjem to timer før de er vant til. Det sker som et forsøg på at få flere i arbejde, skriver e24.no. Forsøget omfatter 330 statslige ansatte og løber i to år, før det skal evalueres, om den kortere arbejdsdag har lokket flere i arbejde.

Selv om det første forsøg omfatter seniorer, så er blikket rettet mod alle arbejdsmarkedets grupper. Som i Danmark skriger det norske arbejdsmarked på arbejdskraft, og de norske myndigheder har også kig på deltidsansatte. I dag arbejder 44 procent af kvinderne på deltid.

"Vi har brug for at få mere arbejdskraft i både sundheds- og byggesektoren, og så kan det være nyttigt at finde ud af, om kortere arbejdsdage kan få flere på banen," siger Wenche Lyngholm, statssekretær i Fornyings- og administrasjonsdepartementet.

Tidligere forsøg har vist, at kortere arbejdsdage har reduceres sygefraværet, og LO i Norge har også planer om at sætte lignende forsøg igang.