Nordmænd vælter sig i milliarder

Norske politikere har gigantiske summer til rådighed og behøver overhovedet ikke at tænke på finanser eller kriser.

Frisk luft, fin sne og masser af penge. Nordmændene behøver ikke at bekymre sig om finanskrisen. Foto: Judith Betak, Scanpix
Læs mere
Fold sammen
»Finanskrise?!? Kjempe fint!«

Nordmændene behøver ikke at bekymre sig over at mangle penge - og det har de såmænd regeringens egne ord for. De officielle tal viser nemlig overskud på statsbudgetterne frem til 2048.

Det er naturligvis olieindustrien, som sikrer nordmændene den solide finansbund under fødderne. Da den norske regering mandag fremlagde sin krisepakke på 20-30 milliarder kroner, stod det samtidig klart, at statsbudgettet med uændret politik - og med den norske avis Aftenpostens formulering - »vil flomme over av penger i mange, mange år fremover«.

Milliarder til rådighed

Helt til 2048 vil der være penge til overs på budgettet - i 2020 omkring 110 milliarder norske kroner, som politikerne kan overveje, hvad de vil bruge til. Det er flere penge, end der bruges på samtlige sygehuse i landet.

Selv om oliepengene skæpper godt i kassen, bidrager den høje indvandring også til indtjeningen. Flere i arbejde betyder nemlig flere skatter i kassen, og der er ikke - endnu - behov for flere penge til ældreomsorgen, fordi indvandrerne er i arbejde.Først i 2020 vender billedet. Her bliver væksten i de samlede udgifter større end væksten i indtægterne, blandt andet fordi der på det tidspunkt bliver flere ældre.

Derudover bliver de norske olie- og gasforekomster med tiden mindre.