Nordjysk mester i fusioner

Lasse Nyby har ført Spar Nord gennem finanskrisens stormvejr med plus på bundlinjen. Han har haft held med opkøb af flere nød- lidende konkurrenter.

Lasse Nyby er opvokset nord for Aalborg, hvor han i 1979 begyndte som elev i Privatbankens filial. Han har siden gjort karriere på sin hjemegn og er i dag administrerende direktør for landsdelens største pengeinstitut. Foto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han er en af de få bankdirektører tilbage med en klassisk bank­uddannelse. I mindre skala har han vist sig at være lidt af en mester til at få bankfusioner til at fungere, og det har fået Spar Nord Bank til at rykke op på ranglisten blandt de danske banker.

Lasse Nyby er adm. direktør i Spar Nord Bank med hovedsæde i det nordjyske. Han kom senest i centrum i sidste uge, da Spar Nord købte en stor portion af kunderne i FIH Bank, der er under afvikling. En investering, der gerne skal give et bidrag til Spar Nords bundlinje med et beløb på 70 mio. kr. om året fra 2015 og frem.

Det er det seneste i en række opkøb, der har resulteret i, at banken i dag er det sjette eller syvende største pengeinstitut herhjemme afhængigt af, om man regner Nykredit Bank som en selvstændig bank.

Lasse Nyby har været topchef siden år 2000, og han har derved været på posten både i de gode tider for den danske økonomi og de dårlige. Banken har klaret sig gennem hele vejen uden de helt store ridser, men på god nordjysk vis trækker Lasse Nyby lidt på svarene, når man taler med ham i telefonen, og han slår ikke om sig med store armbevægelser.

»Vi synes jo selv, at vi er kommet fornuftigt gennem finanskrisen. Det har gjort, at vi har kunnet udnytte krisen til at lave opkøb,« siger Lasse Nyby, der erkender, at banken ikke har kunnet vokse i nær samme takt med organisk vækst, og at den er nødt til at gå efter interessante godbidder blandt andre banker.

»Gennem finanskrisen har de private kunder være meget sparsommelige, og virksomhederne har været tilbageholdende med at investere. Vi har haft fem år i træk, hvor bankudlånet er faldet, og det gør det svært at vokse. Derfor har vi måtte se på, hvad der har været muligt at købe,« siger Lasse Nyby, som understreger, at det langtfra er alle de banker, Spar Nord har budt på, som den rent faktisk er endt med at købe.

En stor holdspiller

Lasse Nyby begyndte som bankelev i det daværende Privatbanken tilbage i 1979. Efter syv år kom han til Spar Nord Bank som kredit­konsulent og herefter gik det slag i slag. Han avancerede til kreditchef og blev senere medlem af direktionen.

Han siger selv, at det, som driver ham i jobbet, er, at han er en typisk holdspiller, der godt kan lide at skabe resultater sammen med andre.

»Det er nok også årsagen til, at jeg stadig er fodboldspiller,« siger Lasse Nyby, der ikke lægger skjul på, hvorfor han mener, at det er inspirerende at arbejde i bankverdenen.

»I vores branche arbejder vi med alle sektorer, og det gør, at man ser alle dele af det danske samfund. Spændvidden i den finansielle sektor er meget stor, og det gør det til en stor udfordring,« siger Lasse Nyby.