Nordisk Fjer-bog afslører slutspil før kollaps

Den nye bog af Charlotte Langkilde omhandlende Nordisk Fjers krak i 1990 bringer spændende oplysninger omkring hele hændelsesforløbet, men også meget interessante informationer om tiden lige inden kollapset.

Bestyrelsesformand i Nordisk Fjer Johannes Petersen bedrog over 50 banker mange andre i en af danske erhvervslivs største svindelsager. Fold sammen
Læs mere
Foto: Allan Moe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den nye bog om Nordisk Fjers krak tilbage i november 1990, skrevet af Charlotte Langkilde, er en usædvanligt velresearchet 750 siders sag om den største og mest spektakulære skandale i dansk erhvervshistorie, måske kun overgået af Landmandsbankens krak. Jeg kender sagen ganske godt, da jeg i månederne efter krakket skrev bogen »Skandalen om Nordisk Fjer« sammen med journalist Henrik Dørge, og vi kom ganske langt i kortlægningen af, hvad der egentlig skete. Men ikke så langt som i den nye bog.

I dag kan man stadig sige, at daværende arbejdende bestyrelsesformand Johannes Petersen og hans fortrolige højre hånd, Inga Lydia Rasmussen, var ekstremt avancerede i deres metoder og deres scam i forhold til efterfølgere som IT Factorys Stein Bagger og PFA-sagen med Kurt Thorsen i hovedrollen.

»Bedraget - sagen om Nordisk Fjer« har flere nye momenter med i forhold til vores bog fra 1991. Der gives blandt andet en levende beskrivelse af persongalleriet i Nordisk Fjer-skandalen, der sættes ansigter på de forskellige aktører og gives ikke mindst en fantastisk indsigt i, hvordan patriarken Johannes Petersen sammen med Inga Lydia kørte deres terrorregime over for de andre ledende medarbejdere, dog med undtagelse af en lille inderkreds af medsammensvorne.

Den dag i dag virker det stadig forunderligt og uvirkeligt, at de i så mange år kunne snyde omgivelserne så læsterligt, over 50 banker, aktieanalytikere, revisorer og andre interessenter tæt på den internationale dyne- og fjerkoncern.

I slutspurten – det sidste år - før den store afsløring virkede det mest af alt som om, at omgivelserne havde anelser om, at tingene ikke var som de skulle være, men de ville alligevel ikke tro på det. Den side af sagen kommer Charlotte Langkildes glimrende gennemgang også ind på.

Velestimerede bestyrelsesmedlemmer, herunder to erhvervsadvokater, blev i den grad manipuleret, og der var besynderligt – set i bagklogskabens klare lys, at de ikke huggede bremserne i. Bogen afslører også, at makkerparret var utroligt gode til at smøre deres medsammensvorne med økonomiske privilegier, og også visse bestyrelsesmedlemmer fik økonomiske begunstigelser ud over det sædvanlige.

Læs hele artiklen i Nyhedsbrev for Bestyrelser nr 17.

Hold dig opdateret - tilmeld dig Nyhedsbrev for Bestyrelsers gratis nyhedsmail