Nørdet svensker får magt i Topdanmark

Ifs topchef, Torbjörn Magnusson, bliver fra april valgt ind i Topdanmarks bestyrelse. Svenskeren er én af de mest magtfulde mænd i den nordiske forsikringsbranche.

Torbjörn Magnusson er tilsyneladende ikke i besiddelse af spidse albuer, som ellers siges at være nødvendige for at komme til tops i erhvervslivet, og beskriver da også sig selv som en nørd. Foto: Morgan Norman Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når Torbjörn Magnusson snart sætter sig til bordet i bestyrelsen hos forsikringsselskabet Topdanmark, kan han skyde et længe ventet flueben gennem det danske flag. If har i flere år været førende på skadesforsikringer i både Norge, Sverige og Finland, men har kun en lille markedsandel på det danske marked på omkring fem procent. Og det er blevet bemærket til sammenkomster i branchen, fortæller tidligere topchef hos Tryg, Stine Bosse.

»Jeg ved, at han længe er blevet drillet med, at If jo ikke var lykkedes med at få fat i noget spændende i Danmark. Og derfor er det, der foregår nu omkring Topdanmark, jo interessant,« siger hun.

Det siges ofte, at man skal have spidse albuer for at komme til tops i erhvervslivet. Men topchef i If, Torbjörn Magnusson, lader til at have arbejdet sig op til sin position som en af de mest magtfulde personer i den nordiske forsikringsbranche på en mere stilfærdig strategi. Ifølge Stine Bosse, der i flere år var koncernchef i Tryg og dermed Torbjörn Magnussons konkurrent, er svenskeren en lidt atypisk topchef.

»På en dansker vil han nok kunne virke lidt underspillet. Han er ikke en særlig out-going type, ikke at han er introvert, men han er sådan lidt mere korrekt svensk,« siger hun.

Måske er det den korrekte, svenske facon, der gør, at Topdanmarks bestyrelsesformand Michael Pram Rasmussen ikke umiddelbart ser Torbjörn Magnusson som en trussel.

Som Berlingske Business skrev mandag, har If – der nu sidder på omkring 25 procent af aktierne i Topdanmark – stillet krav om, at svenskeren bliver valgt ind i bestyrelsen i det danske forsikringsselskab.

Det har sat gang i spekulationerne om, hvorvidt han planlægger selv at sætte sig for bordenden i bestyrelsen, og inden for en overskuelig fremtid vil lade Topdanmark opsluge af den nordiske storebror. Men det afviser Torbjörn Magnusson over for Berlingske. Han nedtoner i det hele taget sin rolle i det danske forsikringsselskab og understreger, at han ikke har planer om at ændre strategien.

»Der bliver spekuleret i nogle planer, som ikke findes. Jeg er jo nomineret og ikke engang valgt til bestyrelsen endnu,« siger han og fortsætter:

»Jeg har arbejdet hele mit liv med skadesforsikringer; jeg er skadesforsikringsnørd. Hvis jeg kan, vil jeg gerne bidrage til Topdanmarks bestyrelse. Hvis jeg bliver valgt, har jeg tænkt mig at forsøge at gøre mig fortjent til valget ved at gøre et godt stykke arbejde i bestyrelsen.«

Magnusson kalder samtidig Michael Pram Rasmussen en stærk formand, som han har stor tillid til.

Ydmygheden virker næsten overdreven og måske også lidt kunstig, når man ser på Torbjörn Magnussons meritter. Den 50-årige ingeniøruddannede svensker har de seneste 15 år haft tunge ledelsesposter i nordiske forsikringsselskaber og blev i 2002 udnævnt som topchef i If, hvor han de seneste 12 år har formået at bevare koncernens markedsposition på det nordiske marked og skrue indtjeningen betydeligt i vejret.

»Han er jo ikke gået efter vækst, men han har været klar over, at han har skulle holde skansen, og han har kunnet fremvise en god indtjening år efter år,« siger Stine Bosse.

Hun fremhæver desuden kundefokus, IT-kundskaber og strategisk blik som væsentlige egenskaber, hvor svenskeren er flere skridt foran sine kolleger i konkurrerende forsikringsselskaber.

»Af de CEOer (administrerende direktører, red.), der i dag er i nordiske forsikringsselskaber, er han klart den dygtigste. Han er outstanding,« lyder skudsmålet fra Stine Bosse.

Privat bor Torbjörn Magnusson i Stockholm med sin forlovede og to døtre fra et tidligere ægteskab. I fritiden spiller han tennis og musik med døtrene.