Nødvendigt at chefen har opbakning fra egen chef

Uholdbart. Det er ikke hensigtsmæssigt, at en afdelingschef laver om på en teamleders beslutninger bag dennes ryg. For en leder kan kun fungere optimalt, hvis han eller hun får støtte fra sin egen overordnede.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forvirring og utryghed blandt medarbejderne og frustration hos lederen selv – det hele tilskade for både arbejdsglæden og virksomhedens bundlinje. Dét kan blive konsekvensen, hvis enteamleder ikke får den rette opbakning af sin egen afdelingschef. Det er derfor uholdbart, hvis enteamleder oplever, at afdelingslederen systematisk laver om på hans beslutninger.

Sådan lyder vurderingen fra ledelsesrådgiver Trine Dilèng fra Lederne i forbindelse med denseneste udgave af Ledelsesdilemmaet på Business.dk. Dilemmaet handler om en teamchef, derhar fået en ny afdelingschef. Når teamchefen holder ferie eller er syg, benytter afdelingschefenofte lejligheden til at ændre på teamchefens beslutninger. Samtidig har afdelingschefen nu sagt tilmedarbejderne, at de bare skal komme til hende, hvis de er utilfredse med teamchefen.

”Det er en uholdbar situation for alle parter, hvis teamlederen ofte føler sig overrulet,” siger TrineDilèng, der til daglig rådgiver ledere om forskellige problemstillinger.

”Det er afgørende for en leders succes at få opbakning fra sin nærmeste chef. Det gælderopbakning til de beslutninger, lederen tager, og den måde som lederen udøver ledelse på. Bakkerden nærmeste chef ikke op, skaber det forvirring og utryghed hos medarbejderne og frustrationhos lederen selv. Opbakningen fra egen chef er helt fundamental for, at man kan fungere optimaltsom leder,” mener Trine Dilèng.

Ifølge Trine Dilèng bør teamlederen så hurtigt som muligt konfrontere afdelingschefen med sine frustrationer.

”Jeg vil anbefale ham hurtigst muligt at tage tyren ved hornene og vælge løsning 1, hvor han gårtil sin chef og beder hende på en pæn måde om ikke at ændre hans beslutninger på den måde,”forklarer Trine Dilèng og uddyber:
”Teamlederen bør benytte sig af den mulighed, der er opstået for at få forventningsafstemt sitsamarbejde med sin forholdsvis nye chef – til gavn for begge parter og hele afdelingen. Det ervigtigt, at de får talt sammen.

”Ledelsesrådgiveren peger på, at teamlederen med fordel kan fortælle afdelingschefen om dekonkrete situationer, hvor han ikke føler sig bakket op, og om de konsekvenser, det har haft. Deter vigtigt at få ryddet eventuelle misforståelser af vejen.

”Der er blandt anden den mulighed, at afdelingschefen har gjort det i bedste mening. Det kantemlederen kun finde ud af ved at tage dialogen og fortælle sin chef, at han har behov for hendesopbakning, hvis han også fremover skal levere gode resultater,” siger Trine Dilèng.