Nedslidte frisører får aldrig erstatning

Arbejdsskadestyrelsen afviser alle frisører med smerter i kroppen, selv om fire ud af ti frisører forlader faget på grund af ondt i muskler og led.

Foto: Anders Debel Hansen

40 procent af frisører, der forlader faget, gør det på grund af smerter i muskler og led. Alligevel har ikke en eneste frisør fået smerterne anerkendt som en arbejdsskade, selv om 467 frisører har søgt de seneste fem år. Det skriver Avisen.dk

”Vi anker og vi anker, men frisørerne får ikke anerkendt noget. Tallene lyver ikke. Det er jo ikke bare en enkelt, der er faldet over katten og har fået ondt i ryggen. Der må være ansvarlige myndigheder og politikere, der ligesom os kan sidde og se, hvor højt antallet er afviste faktisk er,” siger Poul Mongaard, formand for frisørernes fagforening, Danmarks Frisørforbund.

En frisør holder i snit kun otte et halvt år, fra de begynder i lære, til de forlader faget. Hele fire ud af ti siger, at smerterne var en af grundene til, at de skrottede frisørfaget.

”Det er et hårdt fysisk job at være frisør. Det skal man ikke undervurdere. De står op næsten hele dagen og har mange akavede arbejdsstillinger men også mange gentagne bevægelser, når de for eksempel klipper,” siger Susan Hovmand Lysdal, ph.d. studerende på Videncenter for Frisører og Kosmetikere.

Alligevel Avisen.dk ikke kunnet få oplyst et eneste eksempel, hvor en frisør har fået anerkendt smerter i ryg, muskler eller led som en arbejdsskade. Alene fra 2005 til 2010 afviste Arbejdsskadestyrelsen 467 frisører, der anmeldte rygsygdomme eller andre sygdomme i bevægeapparatet.

”Det er jo ikke fordi vi tvivler på, at de har smerter. Der er imidlertid ikke videnskabelig dokumentation for, at smerterne skyldes frisørarbejdet", siger Rikke Nissen, chefkonsulent for arbejdsskader i Arbejdsskadestyrelsen, til Avisen.dk.

Frisørernes arbejdsbevægelser lever ikke op til kravene til belastningen for anerkendelse af deres smerter som arbejdsskader. Typisk har de ikke tilstrækkelig mange bevægelser i overarmen og skulderen per minut eller også er det ikke tilstrækkeligt kraftfulde arbejdsbevægelser i hånden, underarmen eller albuerne, siger Arbejdsskadestyrelsen.