»Nationalbankdirektøren« krydser sit spor

Jørn Astrup Hansen skal igen rydde op i den færøske bankverden, denne gang som statens repræsentant i krakkede Eik Banki. Forventningen er uddeling af drøje hug til alle ansvarlige.

Foto: Linda Henriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er ét lyspunkt på Færøerne, efter at landets største bank, Eik Banki, er krakket og på vej i Finansiel Stabilitet - bankverdenens svar på Skærsilden: Manden, der skal stå for lutringen, er Jørn Astrup Hansen.

Midt i fortvivlelsen over, at den engang så solide sparekasse har spekuleret sig ud over kanten, og midt i vreden over de danske myndigheder og politikere, der alt for sent opdagede, hvor galt det stod til og derefter på få døgn sendte banken i statens favn, er Jørn Astrup Hansens tilbagevenden til Færøerne et forsonende træk.

Han er nemlig ikke blot et velkendt ansigt på Færøerne, men også ganske velrenommeret.

I 12 år stod han som administrerende direktør i spidsen for rekonstruktionen af Føroya Banki efter den alvorlige økonomiske krise først i 1990erne, ligesom han tidligere har indtaget et væld af tillidshverv på Færøerne, hvor han har siddet i det Økonomiske Råd, været præsident for Tórshavns Rotary Klub, siddet i repræsentantskabet for Færøernes Universitet og i bestyrelserne for Finanssektorens Arbejdsgivere og foreningen af Færøske Pengeinstitutter.

Med andre ord har han et indgående kendskab til Færøerne, og det er samtidig en del af forklaringen på, at han dengang vandt tilnavnet »Færøernes nationalbankdirektør«.

Finansiel stridsmand

Selv om Jørn Astrup Hansen allerede har meldt ud, at hans midlertidige virke i Eik Banki ikke vil bestå af en afvikling, men derimod har til formål at ruste banken til et nyt liv, er det for tidligt at afvise et større opgør.

Jørn Astrup Hansen er nemlig en mand med sine meningers mod, og det fik både danske og færøske politikere og bankfolk at føle, sidst han ledte en færøsk bank: Der var verbale hug til de færøske politikere, der havde stået i spidsen for 1980ernes vilde overforbrug, til Den Danske Bank, hvis datterselskab havde finansieret overforbruget, og ikke mindst til Nyrup-regeringen, der efterfølgende placerede en stor del af regningen for det færøske krak hos de danske skatteydere angiveligt som led i en studehandel.

Ingen blev dengang skånet, og også sit otium har Jørn Astrup Hansen brugt til at kæmpe for sine synspunkter i flere markante sager. Og altid med klar tale.

Til kamp mod fondene

Jørn Astrup Hansen lod sig egentlig pensionere som bankdirektør i 2005, men han har været flittig deltager i den offentlige debat lige siden, bl.a. som kommentator i Berlingske Business.

Mest kendt er han dog for Trygsagen, som han har anført i kampen mod Tryghedsgruppen, hovedaktionæren i forsikringsselskabet Tryg. Et principielt opgør om ejerskabet til milliarderne i Tryg i Danmark.

Jørn Astrup Hansen placerede sig på gulvet blandt de almindelige forsikringskunder og lagde sag an mod de fine erhvervsfolk i selskabets ledelse.

Selv om han er blevet kaldt både »romantiker« og »idealist« - i betydningen kværulant - forhindrer det dog ikke Jørn Astrup Hansen i at træde ind i the establishment i andre sammenhænge.

Således har Finansiel Stabilitet også gjort ham til formand for den krakkede EBH Bank, hvor han vanen tro har leveret en bramfri kritik af den tidligere ledelse og fonden bag den tidligere sparekasse. Samme ejermodel går i øvrigt igen i Eik Banki-sagen.

Formanden for Finansiel Stabilitet, Henning Kruse Petersen, har tidligere givet Jørn Astrup Hansen dette skudsmål:

»Tingene skal gå aldeles ordentligt for sig. Hvis han føler sig stødt på sin retfærdighedssans, er der ingen grænser for hans arbejdsomhed.«

Privat er Jørn Astrup Hansen for 37. år gift med Gunhild Søndergaard. Når han ikke revser den finansielle sektor, er Jørn Astrup Hansen til rejser, skisport og historie.