“Nag æder en op indefra”

Chefliv: Erhvervsadvokaten N.E. Nielsen er vant til at måtte tage ubehagelige beslutninger. Han vil da også meget nødig blive en slapper, der skubber beslutninger foran sig for at være en nice guy. Derfor har han en klub, hvor medlemmerne skriger op, hvis de bliver for flinke.

Erhvervsadvokat Niels Erik Nielsen. Fold sammen
Læs mere
Tænker du nogensinde på dit eftermæle?

“I samme øjeblik du begynder at tænke på dit eftermæle, så skal du skynde dig at stoppe, for så mister man evnen til at træffe fremadrettede og til tider ubehagelige beslutninger.”

Er der ikke en fare for, at man ikke selv opdager det?

”Jeg har min egen diskvalificeringsklub sammen med to gode venner. Vi har en aftale om, at vi siger til, hvis vi ser symptomer hos hinanden på, at vi har mistet beslutnings- og pushergenet.”

Virker det?

”Vi siger alt, og det er sundt. Inden jul var der en af dem, der sagde til mig: ’Niels Erik, du er blevet alt for flink.’ Det gav anledning til refleksion.”

Hvorfor?

”Jeg har en klar ambition om ikke at blive en gammel nisse, der bare tusser rundt. Den værste situation, man kan komme i, er, at man er blevet en slapper, forstået på den måde, at man skubber alle beslutninger foran sig - især de ubehagelige - fordi man hellere vil fremstå som the nice guy, eller hvad man nu gerne ville fremstå som.”

Er I nogen hårde gutter?

”Det drejer sig ikke kun om at se tal eller at være teknokrat. Den empatiske del af ens person er helt afgørende for at få ting til at fungere. I vore dage skal du kunne træffe ubehagelige beslutninger. De er nødvendige. Det ubehagelige er, hvis følelserne fylder så meget, at du ikke er i stand til at træffe den rationelle beslutning.”

Det lyder koldt?

”Det er en professionel holdning. Selvfølgelig kan man virke kynisk i nogle sammenhænge. Det er ikke sjovt at være med til at fyre 200 mennesker. Det er heller ikke sjovt at skulle sige farvel til en direktør. Men er det nødvendigt, så må man igen iklæde sig sin professionelle kynisme og sige: ’Det er sådan, jeg agerer’.”

Hvad betyder magt for dig?

”Ordet magt er utroligt værdiladet. Når man hører ordet magt, så giver det associationer til sort lædertøj og pisk. Jeg er ikke drevet af magtbegær. Magt er til låns. Jeg nyder magtens privilegium, og det er et kæmpe privilegium at have indflydelse på nogle beslutninger i virksomhedssammenhænge og i vores advokatfirma.”

Hvad betyder ansvar for dig?

”Jeg taler meget om ansvar, og jeg mener ikke det juridiske ansvar eller det politiske ansvar, men det personlige ansvar. Ansvaret over for andre mennesker og ansvaret for, hvordan du er som menneske. Det er gået mere og mere op for mig, at den største risiko i ens liv er, at man ikke er helt til stede. Ikke giver sig selv 100 procent.”

Du bruger morgenstundens første timer til eftertanke. Hvorfor?

”Jeg taler med mit indre jeg. Overvejer, hvorfor jeg gør, som jeg gør. Om jeg gør det rigtige. Og om jeg overhovedet kan finde ud af det og holde til det. Jeg har skullet arbejde med mig selv for ikke at gå og gemme på ting, der har såret mig. At bære nag æder en op indefra og bliver styrende for ens fremadrettede handlinger.”

Går pressen dig på?

”Uanset om du er ærekær eller følelseskold, så påvirker det dig rigtigt meget, når man som jeg gennem to-tre år er blevet beskyldt for at røbe erhvervshemmeligheder, vel vidende at det er fri fantasi, hvis jeg skal bruge et pænt udtryk.”

Føler du dig uretfærdigt behandlet?

”Jeg føler mig groft behandlet, den totalt udokumenterede injurierende form belaster – ikke kun dig selv – men i særdeleshed din familie og din omgangskreds. Men jeg smiler stadig, og jeg er ikke den, der bærer nag.”

Når du følte dig så groft behandlet, hvorfor anlagde du så ikke en injuriesag?

”Hvor mange mennesker har du set anlægge injuriesag? Det ville jo bare have skabt endnu flere overskrifter og have skadet vores advokatfirma.”

Begik du fejl i sagen om at røbe erhvervshemmeligheder?

”Måske har jeg begået en formel fejl, men det ødelægger hverken mit eller andres liv. Ad­vokater begår masser af fejl hver eneste dag i den slags sammenhænge, fordi konfliktreglerne er så komplicerede.”

Er det gået ud over dit renommé?

”Det synes jeg ikke. Jeg har den fordel, at jeg blev tværet så meget ud, at folk syntes, at det blev en farce, men det er klart, at det giver turbulenser.”

Hvordan?

”Det er klart, at mine børn og min familie bliver dybt bekymrede, når de ser deres far skreget ud som en stor bandit. Det kræver utrolig energi at forklare sig i forhold til familien, vennerne, omgangskredsen og ens arbejdsplads og at sørge for, at ingen går i panik. Det giver anledning til tanker som: ’Er det, du laver, det værd?’ Men det var så groft, at det gav mig modstandskraft. Det vil jeg ikke finde mig i. Det har da givet mig mod på livet. Når det er sagt, kunne jeg godt have været det foruden.”

Du er ikke alt for imponeret over pressen?

”Pressen dyrker og skaber helte, og bagefter gør de dem til skurke. Jeg ved godt, det sælger, men er det troværdigt?”

Har du været en star?

”Jeg er blevet kaldt Danmarks mest anerkendte advokat, Danmarks topadvokat mm. Jeg skulle bygges op, før der kunne skrives negativt, for ellers var der ikke noget ved historien. Når du bliver en helt, bliver du jagtet nådesløst, når det begynder at gå nedad. Derfor skal man nyde det, når det går op, og lade være med at hade det, når det går ned. Men star, nej. Jeg er blot en dansk advokat, der lever på solsiden.”

Kræver krise og konsolidering nye topchefer?

”Man skal passe på med at sige, at bestemte typer er gode i medvind, og andre typer er gode i modvind. Den gode leder er god i begge situationer. Nye ledelser handler meget mere om, at de ydre vilkår ændrer sig, og at man har brug for nye kompetencer og nye indfaldsvinkler for at udnytte den øjeblikkelige krise.”