Næse for smuglerpenge

Det norske toldvæsen optræner lige nu hunde, der skal opsnuse de penge, der bliver forsøgt smuglet ud af landet.

Skattesvindlere skal fanges i at føre valuta ud af Norge, derfor uddanner nordmændene valutahunde. Her er det en dansk politihund, der snuser sig frem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix/Palle Hedemann
Norge har problemer med skatteunddragelse og vil nu uddanne hunde, der kan dufte sig frem til svindlerne. Det rapporterer norsk public service, NRK.

Sidste år fandt tolderne 70 millioner norske kroner, som ikke var deklareret for at blive ført ud af landet. Af dem kunne de norske myndigheder inddrage 19 millioner kroner. Derfor kan det betale sig at uddanne specialhunde, der kan genkende lugten af penge.

”Valutahunden bliver et nyt og vældigt spænende hjælpemiddel for os i kampen mod valutasmuglere,” siger chefen for Toldregion Øst, Wenche Fredriksen.Samtidig har Oslos største lufthavn, Gardermoen, også planer om at anskaffe sig en egen valutahund.

”Hunden bliver lært op efter samme princip som en narkohund. Narkohundene opsøger og markerer narkotika. Valutahundene trænes op i forhold til pengesedler som udgangspunkt,” siger afdelingschef ved Toldvæsenet i Oslo, Ellen By.

Summen af ulovligt udførte penge, der blev fanget i 2008, var en stigning på syv millioner kroner. Alligevel regner de norske myndigheder med, at op til tre milliarder kroner bliver smuglet ud af landet hvert år. Langt størstedelen af pengene er udbytte fra forskellig kriminalitet.