Nabohjælp: "Vi passer på hinanden!"

Siden Lise Ørskov startede nabohjælp i Munkebo er antallet af indbrud i den fynske by styrtdykket

Lise Ørskov er initiativtager til Nabohjælp i Munkebo, som på fire måneder har fået 672 medlemmer på Facebook og fået antallet af indbrud i byen til at falde. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne nøjes ikke med at sætte alarmer og overvågningskameraer op i hjemmet.

Munkebo nordøst for Odense blev i sommer hærget af en lang række indbrud. Det fik Lise Ørskov til at starte Nabohjælp i Munkebo. Fold sammen
Læs mere

I frustration over hvor lette vilkår indbrudstyve har, forsøger danskerne selv at dæmme op for de ubudne gæster med frivillige naboværn. Blandt andet i Munkebo nordøst for Odense.

Den lille by blev udsat for en sand bølge af tyverier i sommer. Selv ved højlys dag blev folk bestjålet, mens de sad og grillede i deres haver.

- En bekendt havde tre indbrud på to måneder. Og det er ikke noget særsyn. Der var indbrud flere gange om ugen, men der blev ikke gjort noget ved det. Politiet rykkede ikke ud, siger Lise Ørskov til BT.

Lise Ørskov er initiativtager til Nabohjælp i Munkebo, som på fire måneder har fået 672 medlemmer på Facebook og fået antallet af indbrud i byen til at falde. Fold sammen
Læs mere

Det fik hende til at tage sagen i egen hånd og fire måneder siden startede hun Facebook-gruppen Nabohjælp i Munkebo. Interessen var overvældende. På nogle få dage havde 550 Munkebo-borgere meldt sig ind i gruppen, som nu har 672 medlemmer. Det svarer til 12 procent af Munkebos 5.580 indbyggere.

- Folk skriver på Facebook-gruppen, hvad de har oplevet. Det kan være alt fra indbrud til hærværk med spraymaling. Vi begyndte også at gå ture om aftenen i en masse små grupper på to til fem personer, og folk kigger sig også omkring, når de går en tur med hunden. Hvis vi ser noget mistænkeligt, så skriver vi det på siden, så alle byens borgere kan se det. Vi minder også folk om at låse deres døre og være påpasselige. Vi passer på hinanden, siger Lise Ørskov.

 

Resultatet lod ikke vente på sig

- Og det hjalp rimelig meget. Helt bestemt. Der var en periode på to måneder, hvor der slet ikke var nogle indbrud eller tyverier, siger hun.

Ifølge Det Kriminalpræventive Råd kan op mod hvert fjerde indbrud forhindres med organiseret nabohjælp som i Munkebo. Efter den indledende succes neddroslede byens indbyggere aftengåturene - og straks vendte tyvene tilbage.

- Nu er det så desværre ved at komme lidt igen, men folk er så småt begyndt at gå ture igen, fordi tyvene er vendt tilbage, siger Lise Ørskov.

Hun fortæller, at politiet er gode til at rykke ud, når Munkebos beboere kontakter dem.

- Men jeg synes stadig ikke, man ser politiet nok i gadebilledet, slutter Lise Ørskov.