Når skolebænken skræmmer

Man kan sagtens have ambitioner om et godt arbejdsliv uden en uddannelse, lyder det fra 29-årige Emil Frederik Wind, som de sidste ti år har arbejdet med alt fra lager til salg.

Foto: Palle Peter Skov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han har hørt det til hudløshed: Tag en uddannelse, det betaler sig.

Men når Emil Frederik Wind ser tilbage på de sidste ti år af sit liv, fortryder han ikke, at han er gået sine egne veje fremfor dem samfundet har anbefalet ham. I stedet for at bruge tid på at få papirer med i bagagen har han i stedet brugt den på talrige arbejdspladser – med flere penge og en bedre hverdag til følge.

»Min far er politibetjent, og min mor sygeplejerske. De har tit sagt, at jeg skulle i gang med noget efter gymnasiet, men jeg har altid foretrukket at klare mig selv – og selv bestemme,« siger han.

Fra teorier til stormagasin

Allerede i ottende klasse begyndte Emil at arbejde som flaskedreng hos Liva Stormagasin i Kolding. Som så mange andre tog han på efterskole og derefter videre i gymnasiet. Men efter halvandet år var det slut. Udover at være skoletræt døjede han med flere indlæggelser som følge af en større operation i brystkassen.

»I forvejen var jeg demotiveret. Jeg kunne slet ikke se, hvad jeg skulle bruge fagene til, og tanken om at læse op hver dag indtil sent om eftermiddagen kunne jeg ganske enkelt ikke holde ud,« siger han.

Efter bare halvandet år i gymnasiet var det slut, og Emil vendte tilbage til et fuldtidsjob hos sin gamle arbejdsgiver i Kolding.

»Jeg havde gjort et godt indtryk dengang i folkeskolen. For det er jo det vigtigste. En fin uddannelse kan være ligegyldig for en arbejdsgiver, hvis man ikke er lærenem og kan passe sit job ordentligt,« forklarer han.

Kurset med bonus på bundlinjen

Herefter gik det slag i slag. Efter to år fik han job i engrosvirksomheden Metro, hvor han solgte alt fra fjernsyn til printerpatroner. Undervejs begyndte hans forældre dog igen

»Min mor mente, at jeg i det mindste skulle prøve at få et truckcertifikat, for det kunne jeg bruge mange steder,« forklarer han.

Og denne gang valgte Emil at følge trop. Det skulle vise sig at være den rigtige beslutning. Kort tid efter søgte han job på lageret hos transportvirksomheden TNT og steg over 7.500 kr. i løn om måneden fra én dag til en anden. Netop det var en øjenåbner.

»Uddannelse giver mening, når man kan bruge det i sit job. Og så er det fantastisk, at vi faktisk har et system, hvor man kan nøjes med kortere kurser,« siger han og forklarer, at han ikke har nogle særlige karriereplaner for de kommende år. Han gør, hvad han har lyst til, og så er den ikke længere. Lige nu er det TNT, og så et deltidsjob om natten som brandmand hver tredje uge.

»Hvorfor skulle jeg gå ned i løn for en uddannelse, jeg ikke har lyst til eller har brug for? Jeg har aldrig været på forsørgelse, jeg er glad for mit job og lever godt med rigeligt med penge. Jeg har lige købt hus, og det kan de færreste af mine kammerater hamle op med endnu. Heller ikke selv om de har et fint papir med flotte karakterer på,« siger han.