Når medarbejderen opfatter »selvledelse« lidt for bogstaveligt

Deltag i ugens ledelses-dilemma. Hvordan håndterer du en »selvledende« medarbejder?

Du er afdelingschef for analyseafdelingen i en stor energivirksomhed. Kendetegnende for dine medarbejdere er, at de er pligtopfyldende, stærkt optagede af deres arbejde og højt specialiserede.

Én af dem giver dig anledning til rynker i panden. Martin er i slutningen af 30’erne, inkarneret ungkarl og lidt af en enspænder på arbejdspladsen. Han er vellidt, men han skiller sig alligevel altid ud.

Martin møder konsekvent ind langt op ad formiddagen. Til gengæld arbejder han stort set altid sent – og ofte tager han nætterne i brug. Hans skrivebord på jobbet er et kaos af papirer i bunker og et sindrigt arkivsystem, som for alle andre ligner rod. Martin insisterer på selv at prioritere sine arbejdsopgaver – og hans prioriteringer stemmer ikke altid overens med dine prioriteringer.

Du har altså kort sagt at gøre med en arbejdshest, der uden tvivl er en af dine dygtigste medarbejdere. Men han respekterer ikke mødetider, roder og går måske ikke direkte imod dine anvisninger – men har i hvert fald sine egne tolkninger af dem.