»Når man er barn af en politiker, skal man bare ikke være politiker«

Ida Auken ville aldrig have været politiker. Klimaspørgsmålet blev imidlertid et højere formål, der drev hende mod Christiansborg, Miljøministeriet og Davos.

Ida Auken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Et chok.« Sådan beskriver Ida Auken tiden for 15 år siden, da hun for alvor indså, hvilke klimaforandringer mennesket har skabt på kloden.

»Jeg så en kurs direkte mod en verden, hvor der ikke ville være et godt liv til dem, der kom efter os,« siger Ida Auken. »Det ødelagde min egen glæde ved livet, at jeg levede på en måde, der kostede langsigtet.«

Klimasagen blev hendes drivkraft til at melde sig ind i Socialistisk Folkeparti og senere stille op til Folketinget.

»Jeg havde faktisk prøvet at løbe fra det i mange år, for når man er barn af en politiker, skal man bare ikke selv være politiker,« siger Ida Auken, hvis mor Margrete Auken i ­øjeblikket er i Europa-Parlamentet for SF og har en lang karriere bag sig i landspolitik.

Ligesom sin mor er Ida Auken uddannet teolog, og hun havde oprindeligt forstillet sig at arbejde på universitetet og beskæftige sig med filosofi, historie og kultur, som optog hende meget.

»Det første svar, jeg havde på klima­forandringerne, handlede om, at vi måtte standse en hel masse, men jeg fandt hurtigt ud af, at det ikke er sådan man flytter mennesker,« siger Ida Auken. Hun sammenligner tankegangen med at sætte sig ind i en taxi og sige til chaufføren, at man i hvert fald ikke skal til lufthavnen.

»Det kommer man ikke nogen steder med. Man er nødt til at sige, hvad er det for en retning, vi skal køre i. Hvad er det for en ny måde, vi skal tænke vækst, arbejdsplaser og forbrug på,« siger Ida Auken.

Hun oplever, at bæredygtighed og CSR er gået fra at være til alene for virksomhedernes omdømme til at blive en integreret del af ­forretningsmodellen.

En ny undersøgelse blandt 15.478 danske universitetsstuderende, som analyseinstituttet Universum står bag, peger på, at kvinder i højere grad end mænd søger CSR og et højere formål i deres karriere, mens mænd prioriterer områder som løn og prestige ­relativt højere.

Den tendens, tror Ida Auken, er i hastig forandring.

»Jeg tror, der er en stor forandring i gang, hvor også mænd leder efter noget med mening. Så hvis man rekruttere talent uanset om det er mænd eller kvinder, må man hellere se at finde ud af, hvad meningen er med ens virksomhed,« siger Ida Auken.

TV: Kvinde! Du kan godt begge dele